Grafisk organisation kräver slut på finska pappersstrejker

PUBLICERAD: 10 februari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Europeiska organisationen Intergraf och dess generalsekreterare Beatrice Klose har skrivit ett öppet brev till finska UPM och kräver ett snabbt slut på de pågående strejkerna vid UPM:s finska pappersbruk. (Bild Intergraf, Bilden är ett montage)

Den tunga europeiska grafiska organisationen Intergraf kräver i ett öppet brev till finska UPM:s koncernchef Jussi Pesonen att bolaget tar sitt ansvar och snarast får ett slut på de pågående strejkerna vid UPM:s finska pappersbruk.

I brevet, som författats av Intergrafs generalsekreterare Beatrice Klose och organisationens VD Ulrich Stetter, skriver Intergraf att strejken i de finska pappersbruken förvärrar den nuvarande bristen på papper på den europeiska marknaden och kommer att få allvarliga återverkningar på utbudet av tryckta produkter under de kommande veckorna, om inte strejkerna snarast upphör och produktionen kommer igång igen.

”Tryckeriernas papperslager kommer att till slut och tryckerier kommer att tvingas meddela sina kunder att man inte kan utföra gjorda beställningar. Bristen drabbar alla typer av tryckta produkter, men blir särskilt skadlig för tidskänsliga trycksaker som utgivning av tidningar, tidskrifter, böcker och reklam”, skriver Intergraf i brevet, som också publicerats på LinkedIn.

I brevet informerar Intergraf om den betydelse den europeiska tryckeribranschen har, vare sig det gäller information, nyheter, underhållning, utbildning, reklam eller förpackningar. Tryck spelar en stor roll i vardagen – så mycket att det ofta förbises.

”Vår bransch levererar tryckta förpackningar för varor i snabbköpet, den levererar de böcker, tidningar och tidskrifter vi läser och förpackningarna till mat, kläder, prylar och mycket mer, som vi beställer digitalt. Dessa produkter produceras av 112.000 tryckerier över hela Europa, vilka sysselsätter 640.000 personer och genererar en omsättning på 82 miljarder euro (ca 854 miljarder kronor)”, skriver Intergraf.

Intergraf uppger att man i dagarna har fått en dramatisk och alarmerande feedback från sina medlemmar, som uppger att 40 procent av det papper, som behövs från mitten av februari och framåt, nu inte kan erhållas.

”Detta kommer att orsaka stora ekonomiska förluster inte bara för tryckerier utan även för slutkunder och medföra brist på många tryckta konsumentvaror”, uppger Intergraf i brevet.

”Tryck är en avgörande och viktig del av vårt dagliga liv. Många medborgare förlitar sig på tryckt information. Vår industri och våra produkter stöder medborgarna, kulturen och alla ekonomiska branscher på ett eller annat sätt. Detta stöd äventyras av de nuvarande spänningarna i försörjningskedjan”, säger Intergrafs generalsekreterare Beatrice Klose i brevet.

Läs Intergrafs brev till UPM HÄR (pdf, engelska)

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex