Globalt nätverk vill lösa problemet med plastavfall

PUBLICERAD: 24 oktober 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Växande mängder med plastavfall är ett stort miljöproblem på många håll i världen och i våra hav och oceaner.|Delphine Lévi Álvares från Zero Waste Europe är koordinator för nätverksinitiativet.

Ett globalt nätverk, bestående av 90 icke-statliga organisationer, har bildats och presenterat en 10-punktslista på hur man ska lösa problemen med miljöskadliga plastavfall. Nätverket arbetar under devisen #BreakFreeFromPlastic.
Bland de medverkande organisationerna finns bland annat Zero Waste Europe, Friends of the Earth, Surfrider Foundation och brittiska Marine Conservation Society. I det globala nätverkets strategi ingår att man stödjer EU:s ”Strategy on Plastics” och uppmaningen till cirkulär ekonomi (”Circular Economy Package”).

”Detta är första gånger som grupper och organisationer från hela världen har gått samman för att finna en gemensam lösning på problemet med plastföroreningar”, säger Delphine Lévi Álvares, som är Zero Waste Europes policyansvarige och koordinator för initiativet.

Andra organisationer, som ingår i nätverket, är ChemTrust UK, Environmental Investigation Agency, European Environmental Bureau och Health and the Environment Alliance.

”Det här är början på en rörelse som kommer att leda till att regeringar, städer och företag gör större insatser för att ta itu med detta växande problem”, framhåller Delphine Lévi Álvares.

Via pdf-länken nedan kan du läsa nätverkets 10-punktslista (på engelska)

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x