Globalt nätverk vill lösa problemet med plastavfall

PUBLICERAD: 24 oktober 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Växande mängder med plastavfall är ett stort miljöproblem på många håll i världen och i våra hav och oceaner.|Delphine Lévi Álvares från Zero Waste Europe är koordinator för nätverksinitiativet.

Ett globalt nätverk, bestående av 90 icke-statliga organisationer, har bildats och presenterat en 10-punktslista på hur man ska lösa problemen med miljöskadliga plastavfall. Nätverket arbetar under devisen #BreakFreeFromPlastic.
Bland de medverkande organisationerna finns bland annat Zero Waste Europe, Friends of the Earth, Surfrider Foundation och brittiska Marine Conservation Society. I det globala nätverkets strategi ingår att man stödjer EU:s ”Strategy on Plastics” och uppmaningen till cirkulär ekonomi (”Circular Economy Package”).

”Detta är första gånger som grupper och organisationer från hela världen har gått samman för att finna en gemensam lösning på problemet med plastföroreningar”, säger Delphine Lévi Álvares, som är Zero Waste Europes policyansvarige och koordinator för initiativet.

Andra organisationer, som ingår i nätverket, är ChemTrust UK, Environmental Investigation Agency, European Environmental Bureau och Health and the Environment Alliance.

”Det här är början på en rörelse som kommer att leda till att regeringar, städer och företag gör större insatser för att ta itu med detta växande problem”, framhåller Delphine Lévi Álvares.

Via pdf-länken nedan kan du läsa nätverkets 10-punktslista (på engelska)

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning