Globala BASF drar sig ur bioplastprojektet Synvina

PUBLICERAD: 18 december 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Kemiföretaget Avantiums R&D-avdelning har utvecklat en teknologi för att på katalytisk väg framställa bioplaster. (Bild Avantium)|”Vi fortsätter att driva kommersialiseringen av vår YXY-teknologi – med eller utan BASF”, säger Avantiums VD Tom van Aken. (Bild Avantium)

Globala polymer- och kemikoncernen BASF, med hemort i tyska Ludwigshafen, meddelar att man drar sig ur det stora bioplastprojektet Synvina, som var ett joint venture med holländska kemiföretaget Avantium. Orsaken sägs vara att parterna är oense om hur samarbetsavtalet ska tolkas, speciellt vad gäller  tidsplanen för olika investeringar.

Joint venture-projektet Synvina bildades av BASF och Avantium år 2016 med avsikten att kommersialisera Avantiums egenutvecklade YXY-teknologi, där man på katalytisk väg omvandlar växtbaserat socker till FDCA (furandikarboxylsyra) och den nya bioplasten PEF (polymerpolyetylenfuranat).

I första skedet är avsikten med Synvina att bygga en anläggning i belgiska Antwerpen, där man ska producera 50.000 årston av bioplasten FDCA, som bland annat kan användas till livsmedelsförpackningar och textilier samt inom bilindustrin.

Under resans gång har parterna emellertid blivit oense om hur hur joint venture-avtalet ska tolkas och vilken tidsplan, som ska gälla för olika investeringar. Redan i oktober förvarnade BASF om att man skulle kunna komma att dra sig ur projektet, om man inte kunde komma överens om avtalstolkningarna senast i början av december. Någon överenskommelse har dock inte nåtts och nu meddelar BASF att man drar sig ur projektet från och med den 15 januari 2019.

BASF och Avantium sägs nu förhandla om villkoren för BASF:s avslutande av joint venture-avtalet, men klart är att Avantium har för avsikt att fortsätta Synvina-projektet på egen hand om så krävs. Avantium har klargjort att om BASF drar sig ur projektet, kommer Avantium att köpa ut BASF:s intressen i Synvina, som sedan kommer att fortsätta sin verksamhet som ett helägt Avantium-företag. YXY-tekniken, all know-how samt personal kommer att återgå till Avantium, som då också kommer att stå fria att ta alternativa vägar för att kommersialisera sin teknik.

”Vi är överraskade över BASF:s inställning, men vi är fast beslutna att fortsätta att driva kommersialiseringen av FDCA och PEF – med eller utan BASF”, säger Avantiums VD Tom van Aken i ett skarpt formulerat uttalande.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x