Global plastkoncern investerar i svenskt greentech-företag

PUBLICERAD: 20 juni 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Biofiber Techs produkt FibraQ® är kemiskt modifierade träfibrer i granulatformat som kan ersätta fossil plast. (Bild Biofiber Tech)|Eric Zhang är grundare och VD för Biofiber Tech. (Bild Biofiber Tech)|Volker Scheel är VD för Hamburgbaserade K.D. Feddersen Holding GmbH. (Bild K.D. Feddersen)

K.D. Feddersen, en Tysklandsbaserad global koncern inom distribution och produktion av konstruktionsplaster, går nu in som investerare och strategisk partner i det svenska greentech-företaget Biofiber Tech, vars patenterade teknologi ersätter fossilbaserad plast med träfiber i plastapplikationer.

Eric Zhang är grundare och VD för Biofiber Tech. (Bild Biofiber Tech)

”Det här strategiska partnerskapet med Feddersen kommer att lägga till en distributions- och försäljningskanal som hjälper oss att nå nya marknader och industrier i global skala”, säger Eric Zhang, grundare och VD för Stockholmsbaserade Biofiber Tech.

Förra året lanserade Biofiber Tech produkten FibraQ®, som är kemiskt modifierade träfibrer i granulatformat, som kan ersätta fossil plast i produkter där det tidigare inte varit möjligt.

I ett pressmeddelande säger företagen att med Feddersen får Biofiber Tech en strategisk partner med en stark position inom plastindustrin. Feddersen-gruppens globala distributionsnätverk och dess kompounderings- och FoU-expertis kommer att vara av stort värde för Biofiber Tech i expansionen till nya marknader och industrier.

”Det här innebär mycket stora möjligheter för Biofiber Tech att fortsätta växa och utvecklas. Samarbetet har en direkt påverkan på stora delar av värdekedjan och gör att vi kan skala upp vår försäljning och produktion på kort tid. Detta innebär att fler industrier kan minska sitt koldioxidavtryck med FibraQ®”, säger Eric Zhang.

Volker Scheel är VD för Hamburgbaserade K.D. Feddersen Holding GmbH. (Bild K.D. Feddersen)

För K.D. Feddersen innebär samarbetet att företaget får tillgång till biobaserat material, något som det är en stor och växande efterfrågan på.

”Med denna strategiska satsning på Biofiber Tech ser vi en stor möjlighet att tillsammans utveckla blomstrande framtida marknader”, säger Volker Scheel, VD för K.D. Feddersen Holding GmbH.

Biofiber Tech är i en snabb tillväxtfas och har under 2022 lanserat nya produkter som t. ex. FibraQ® 3D som kan användas för att 3D-printa produkter, FibraQ® ABS som har öppnat möjligheten att använda Biofiber Techs teknologi inom elektronikindustrin, och FibraQ ® 100% Bio, som blandas med bioplast och är komposterbar.

Under de senaste tolv månaderna har flera varumärken från olika branscher gjort produktförsök med material baserade på FibraQ® med gott resultat, och till hösten förväntas den första kommersiellt producerade konsumentprodukten tillverkad med FibraQ® att finnas på marknaden. Biofiber Tech planerar att börja skala upp sin produktion under hösten 2022 för att möta marknadens efterfrågan.

————————————————–
Om Feddersen Group
Feddersen Group är en global aktör inom plastindustrin med en årlig omsättning på 900 miljoner euro, mer än 1.100 anställda över hela världen och en stark närvaro i Europa, Asien och Latinamerika.
Koncernens kärnkompetens ligger inom utveckling, produktion och distribution av tekniska polymerer, inom maskinteknik och utveckling samt handel med maskiner för polymerbearbetning.

Om Biofiber Tech
Biofiber Tech är ett innovativt greentech-företag baserat i Stockholm. Företaget erbjuder FibraQ®, en patenterad 100 procent träfiberbaserad produkt i granulformat till plastindustrin för användning i plastapplikationer för att minska mängden fossilbaserad plast.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x