Glada Bonden får inte använda Boxholms vapen på sina ostar

PUBLICERAD: 10 november 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Glada Bonden mejeri fick muntligt tillstånd att använda Boxholms kommunvapen på sina ostförpackningar, men nu har Boxholms kommunfullmäktige dragit tillbaka beslutet och mejeriet måste ändra alla sina ostförpackningar. (Bild Glada Bonden mejeri + Wikipedia)|”Vi har hittat en annan symbol som visar kopplingen till ort och ursprung”, säger Anders Birgersson. (Bild Glada Bonden mejeri)

Glada Bonden mejeri i Boxholm har nyligen lanserat ”Äkta Boxholms ost” med förpackningar som med ett muntligt tillstånd prytts med Boxholms kommunvapen. Men nu har Boxholms kommunfullmäktige ändrat tillståndet och förbjuder mejeriet att använda kommunvapnet på sina ostförpackningar.

Glada Bonden mejeri har använt kommunvapnet som en symbol för att tydliggöra att tillverkningen sker på orten, men nu går man kommunen till mötes och förändrar utseendet på förpackningarna.

”Vi är stolta över att föra vidare den traditionella osttillverkning, som Boxholm haft sedan 1890, och därför är det viktigt att på alla sätt visa att Äkta Boxholms ost är tillverkad i just Boxholm. Kommunvapnet var en del av det, men vi kan förstå tankarna bakom beslutet”, säger Glada Bondens ordförande Anders Birgersson.

Glada Bonden mejeri skriver den 6 november i ett pressmeddelande att ostförpackningar med kommunvapnet kommer att fasas ut successivt under den närmaste tiden och beräknas ha försvunnit på butikshyllorna inom några veckor.

”Vi heter ju ´Äkta Boxholms´, så vi tror att konsumenterna hittar rätt ändå. Det var fint att få använda vapnet initialt, men nu har vi hittat en annan symbolik, som vi tycker fungerar väl så bra för att manifestera den verkliga kopplingen till ort och ursprung”, säger Anders Birgersson.

Glada Bonden mejeri lanserade ”Äkta Boxholms ost” så sent som i slutet av september i år och återupplivade därmed en gammal osttillverkningstradition med rötter tillbaka till 1890. Vid dåvarande Boxholms mejeri tillverkades under många år flera olika typer av ostar, däribland det som 1952 blev Sveriges första kommersiellt producerade gräddost.

”Vi har hittat en annan symbol som visar kopplingen till ort och ursprung”, säger Anders Birgersson. (Bild Glada Bonden mejeri)

Bland ostarna som Glada Bonden mejeri nu tillverkar och marknadsför finns också vad man kallar ”Äkta Boxholms Gräddost” – och det är en produkt som inte gått väl hem hos mejerijätten Arla, som anmält Glada Bonden mejeri för varumärkesintrång. Arla menar att det föreligger stor risk för förväxling med Arlas gräddost.

Men Glada Bonden mejeri tillbakavisar anklagelserna om intrång i Arlas varumärke och säger att man ska fortsätta att sälja och marknadsföra sin ost som ”Äkta Boxholms Gräddost”.

”Att Glada Bondens ost tillverkas i Boxholm – där det ystats ost sedan urminnes tider – är något vi är oerhört stolta över. Glada Bonden mejeri har givetvis rätt att på förpackningar och i marknadsföring uppge var osten tillverkas och även vilken sorts produkt det är fråga om, nämligen gräddost. Glada Bonden mejeris ostförpackning är också utformad på ett sätt som skiljer sig åt från Arlas ostförpackning”, skriver Glada Bonden mejeri på sin hemsida.

Hur Arla reagerar på detta besked från Glada Bonden mejeri är ännu inte klart, men sista ordet i ”gräddoststriden” torde inte vara sagt…

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Evolabel siktar på ökning på den amerikanska marknaden

Den svenska tillverkaren av print-and-apply maskiner, Evolabel, visade sina lösningar på interpack. Evolabel är en stor leverantör av den här typen av märkningsutrustningar, men man jobbar lite i det tysta.
Magnx

Nu ökar användningen av plastbärkassar

Årsförbrukningen i Sverige för typen av plastbärkassar som mat vanligtvis bärs hem i var 17 kassar per person under 2022. Det är en liten ökning från 2021.
glada påsar

Europapremiär för digital etikettstans

Packnews bevakade den nyligen avslutade Fespamässan i München. Hos företaget Jwei var en digital etikettstans för små och större etikettproduktioner var en av nyheterna.
Primotek_Rise-1024x768x

Automatiserad inpackning av stora gods spar pengar och miljö

Pruszyński Sp. z o.o är en stor polsk tillverkare av takplåtar och fasader av stål som nu har installerat förpackningslinjen RoRo StretchPack på sin anläggning i Polen.
Pruszynski - packed productx