Genombrott i danskt projekt: 12 plasttyper kan nu detekteras

PUBLICERAD: 21 januari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

12 olika plasttyper kan detekteras med en avancerad kamerateknik. (Bild Pixabay)|Med den avancerade hyperspektrala kameratekniken kan de olika plasttyperna detekteras på det inkommande transportbandet. Bilden är från Svensk Plaståtervinning. (Bild Peter Holgersson AB)|Professor Mogens Hinge leder projektet. (Bild Aarhus universitet)

Det danska forskningsprojektet Re-Plast har nyligen haft ett viktigt genombrott när det gäller sortering av plast – nu kan 12 olika plasttyper detekteras med hjälp av avancerad hyperspektral kamerateknik. Det skriver packnews.no.

De 12 plasttyperna är PE, PP, PET, PS, PVC, PVDF, POM, PEEK, ABS, PMMA, PC och PA12, vilka alla utgör merparten av de plasttyper som är vanliga i olika hushållsprodukter och förpackningar.

Projektet Re-Plast leds av Institut for Bio- & Kemiteknologi vid Aarhus universitet i Danmark och har fått finansiellt stöd med 11,7 miljoner DKK från danska Innovationsfonden.

Den avancerade kamerateknik, som används i projektet, bygger på så kallad hyperspektral avbildning, där man samlar in och bearbetar information från det elektromagnetiska spektrumet. Re-Plast-projektets teknik är utvecklad i ett tvärfackligt samarbete mellan Institut for Bio- & Kemiteknologi, forskare vid Aarhus universitet och experter från deltagande företag.

Kameratekniken gör det möjligt att sortera plasten i betydligt renare fraktioner, eftersom de olika plasttyperna kan identifieras utifrån sina kemiska sammansättningar. Med renare och fler fraktioner av plastavfall blir det också möjligt att öka återvinningen av plastförpackningar och plastprodukter.

Den programmerade hyperspektrala kameran, som arbetar idet infraröda området, analyserar och kategoriseras de olika plasttyperna direkt på det inkommande sorteringsbandet, varefter plasterna kan avskiljas och sorteras efter typ.

Vanligtvis sorteras plastprodukter i dag med hjälp av NIR (Near-Infrared spectroscopy) eller med så kallad densitetstest, där man kontrollerar om plasten flyter eller sjunker. Dessa två metoder kan endast urskilja ett begränsat urval av plasttyper, vilket resulterar i blandade plastfraktioner och i sin tur innebär sämre möjligheter till effektiv återvinning av plasterna.

Professor Mogens Hinge leder projektet. (Bild Aarhus universitet)

För att plast ska kunna återvinnas och omvandlas av konventionella plastföretag till nya plastprodukter krävs en renhet på minst 96 procent, beroende på polymertyp – något som man nu kan uppnå med Re-Plast-projektets kamerateknik.

”Vi kan till och med se skillnader på plaster som består av samma kemiska byggstenar, men som är lite olika uppbyggda och sammansatta. Det här är ett genombrott som får enorm betydelse för plastsorteringen”, säger Mogens Hinge, som leder projektet och är professor vid Aarhus universitet.

Den nya teknologin har nu testats i pilotskala och om allt går efter planerna förväntas teknologin börja användas redan under våren 2022 av de danska företagen Plastix och Dansk Affaldsminimering Aps.

Text Per Øyvind Nordberg och JP Press

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Glassigt samarbete med Paristema

Genom ett nytt samarbete mellan glassgiganten Häagen-Dazs och Paramount släpps nu en limiterad glasskollektion signerad illustratören Erica Jacobson. Den nya designen går under namnet Emily in Paris och är inspirerad av Netflix-serien med samma namn. Det skriver Cap&Design.
Hägenx

InterSystem satsar i Finland

Efter framgångsrika etableringar i Norge och Danmark satsar nu InterSystem även i Finland.
Finland_InterSystem palletizerx

Det händer på Scanpack: Varför vi behöver sluta demonisera förpackningsmaterial

Miljöexperten Mark Shayler, som har designat allt från vägar och bostadsområden till apparater, elektronik och förpackningar, delar med sig av sina insikter. Med mottot "det finns inga dåliga material, bara dåliga system", utforskar han orsakerna bakom den nuvarande klimatkrisen. Men framför allt – hur vi kan övervinna den.
mark high resx

Det händer på Scanpack: Så ska svensk förpackningsindustri agera för en säkrare framtid!

Hur kan svensk förpackningsindustri stå stark och växa i en föränderlig värld? Genom att vara förberedd, så klart. Från risk- och sårbarhetsanalys till anpassning av affärsmodell och avtal. För omvärlden kommer att fortsätta gunga. Det kommer Johan Sjöberg, Ansvarig för säkerhets- och försvarspolicy på Svenskt Näringsliv, att berätta mer om på Scanpack den 24 oktober.
Johansjobergx