Gaia och Åke Rosén lanserar revolutionerande biomaterial

PUBLICERAD: 17 januari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

”Det nya materialet kan starkt bidra till att bryta det fossila beroendet”, säger Åke Rosén. (Bild Gaia)

Helsingborgsbaserade företaget Gaia Biomaterials och grundaren och innovatören Åke Rosén har utvecklat ett nytt revolutionerande biomaterial, som fått namnet Biodolomer Fibre. Innovationen beskrivs som ett nytt ersättningsmaterial för plast. Materialet kan återanvändas och materialåtervinnas och i slutskedet användas som effektivt bränsle för el- och värmeproduktion.

”Det nya materialet bidrar starkt till att bryta det fossila beroendet och ger samtidigt väsentliga fördelar både för industrin och konsumenten. Biodolomer Fibre har alla möjligheter att revolutionera plastindustrin”, säger Åke Rosén.

Grundmaterialen i Biodolomer Fibre kommer mestadels från förnybara källor, framförallt dolomit och vegetabiliska ämnen. Materialet, som uppges vara helt utan Polylactid Acid (PLA), bryts ner utan industriella processer och ger inte upphov till mikroplaster i natur eller hav. Materialet bryts även ner i en vanlig kompostmiljö, exempelvis i ett kompostkärl för organiskt avfall av den typ man kanske har i trädgården, eller hos avfallshanteringen.

”Återanvändning och materialåtervinning ger störst klimatnytta, vilket ska prioriteras oavsett fossil plast eller förnybara material. Men när materialet väl är uttjänt och kvaliteten är för låg, så finns en tydlig klimatnytta för energiåtervinningsanläggningar, när Biodolomer ersätter fossila plaster”, säger Mattias Bisaillon i oberoende konsultföretaget Profu (Projektinriktad forskning och utveckling) i Göteborg.

Profu har tidigare på uppdrag av EU (Life) utfört en livscykelanalys (LCA) av Gaias grundmaterial Biodolomer, där man konstaterade en besparing av koldioxid på 6,6 ton för varje ton fossil plast som ersattes För det nya materialet Biodolomer Fibre har ännu ingen LCA utförts, men Gaia ser framför sig en ytterligare förbättring, exakt hur mycket får kommande analyser utvisa.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax