Gaia får EU-bidrag för att utveckla sitt biomaterial

PUBLICERAD: 16 juni 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Åke Rosén

Helsingborgsbaserade Gaia BioMaterials AB har tillsammans med Båstad kommun och avfalls- och återvinningsföretaget NSR fått cirka 30 miljoner kronor i bidrag i EU:s LIFE-projekt. Pengarna ska användas för att Gaia ska kunna vidareutveckla sitt biomaterial, som bland annat kan användas för tillverkning av olika förpackningstyper, där det kan ersätta konventionell fossil plast..

Anledningen till att EU och LIFE, som är EU-kommissionens ekonomiska verktyg för miljön, fått upp ögonen för Gaia och bolagets biomaterial är att Gaia vunnit en upphandling och ska producera miljövänliga bioplastförkläden till Region Skåne.

”Region Skånes metod för arbete med innovationsupphandling har bidragit till att Gaia får den här möjligheten. Det är glädjande att vårt arbete med upphandlingar ger ringar på vattnet. Gaias expansion bidrar till att öka andelen förnyelsebara material och skapar fler jobb i Skåne”, säger Amela Hodzic, regionråd med ansvar för upphandling.

Gaias förkläden är tillverkade av biomaterial som sockerrör, stärkelse och kalk. Enligt företaget kommer de miljövänliga förklädena att sänka koldioxidutsläppen med 250 ton per år.  Förklädena ska nu börja testas i tre verksamheter i Region Skåne.

”Vi ser fram emot att kunna bidra till en bättre miljö med våra produkter och att EU-LIFE intresserar sig för vår utveckling av biomaterial visar på en stor vilja till smarta investeringar i syfte att nå fossilfria samhällen”, säger Åke Rosén, som grundat  Gaia Biomaterials och som är ansvarig för forskning och utveckling.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx