Fyra World Stars till svenska kartong- och wellförpackningar

PUBLICERAD: 17 augusti 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Smurfit Kappa Sveriges ”Flowerbox” belönades med World Star i kategorin ”Luxury”. (Bild Smurfit Kappa)

Wellpapp och kartong var de dominerande förpackningsmaterialen hos de fyra svenska bidrag, som belönades med utmärkelsen World Star i World Packaging Organisations (WPO) globala förpackningstävling.

Sammanlagt delades det ut 194 World Star-utmärkelser i tävlingen, fördelade på ett dussintal huvudkategorier plus fyra specialkategorier (Läs HÄR). Samtliga deltagande förpackningsbidrag hade tidigare vunnit pris i nationella tävlingar, organiserade av respektive lands sanktionerade förpackningsorganisationer. De fyra belönade svenska bidragen var pristagare i 2020-års upplaga av den nordiska förpackningstävlingen ScanStar. (Läs HÄR)

De fyra svenska vinnande förpackningarna kommer från DS Smith Packaging, Smurfit Kappa och aPak (2 st).

Det vinnande bidraget ”Flowerbox” från Smurfit Kappa är en wellpappförpackning för färska blommor, som håller produkterna fräscha och skyddade hela vägen från florist till mottagare. I konceptet ingår möjlighet att bipacka exempelvis konfekt eller annan ”extragåva”. ”Flowerbox” fick en World Star i kategorin ”Luxury”.

En World Star i kategorin ”Other” gick till DS Smith Packagings annorlunda ”förpackning” – en begravningskista i återvunnen kartong! Kistan har både miljömässiga och ekonomiska fördelar tack vare lägre utsläpp och kostnader under tillverkning, transport och slutanvändning. Kistan är godkänd för kremering och den levereras platt till begravningsbyråer vilket minskar fraktvolymen drastiskt. Kistan väger 18,5 kg, en traditionell kista väger upp till 75 kg.

De två vinnande förpackningarna från aPak – utvecklade i samarbete med Mondi Ansbach – är tillverkade i wellpapp. En av förpackningarna – ”Brightbox” – är en transportförpackning för Volvo bilstrålkastare och den belönades i kategorin ”Transit”, medan den andra förpackningen – ”Brakebooster” – är en transportförpackning för bromsdetaljer till bilar, som belönades i ”Sustainability” för sin kostnadseffektiva, enkla och hållbara lösning.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy