Fyra universitet samarbetar för ökad livsmedelssäkerhet

PUBLICERAD: 31 maj 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Matbedrägerier är ett problem i stora delar av världen. (Foto iStock)

Fyra universitet har startat ett samarbete – DISH – för att öka livsmedelssäkerheten. DISH lanseras i samband med GoFood 2017, den största konferensen om livsmedelssäkerhet, som har ordnats i Sverige och som äger rum nu i dagarna.

Livsmedelssäkerhet eller food safety är en av de stora utmaningarna i världen och innefattar allt från mat, som är dödlig, till att man köper något, som inte är vad som står på förpackningen.

”Det är ett stort problem i exempelvis Kina och andra länder i Asien, men även i Sverige och övriga Europa kan vi nästan dagligen läsa om bedrägerier eller olika riskfyllda situationer, som rör livsmedel. Förtroendet för livsmedelsindustrin är många gånger inte det bästa. Svårigheterna ökar med globaliseringen och det faktum att mat i allt större utsträckning importeras via billiga transporter och porösa gränser”, säger Bengt Streijffert vid Lunds universitet och ordförande i planeringsgruppen för DISH. 

DISH är ett samarbete mellan Lunds universitet, Polytechnic University of Hong Kong, University of Bologna och Danmarks Tekniske Universitet (DTU), som tillsammans skapar Global Centre for Food Safety.

De fyra universiteten ska arbeta med frågor som rör livsmedelssäkerhet och hitta synergieffekter, gemensamma forskningsprojekt och innovationer inom området. Förutom akademin är industri, myndigheter och andra beslutsfattare och välgörenhetsorganisationer viktiga partners. DISH:s målsättning är att bli en världsledande allians inom detta fält.  

Lanseringen sker i samband med konferensen GoFood 2017,. som hålls vid Lunds universitet 31 maj – 1 juni och vid DTU i Danmark den 2 juni. Ett av fokusområdena för konferensen är samarbete Europa – Asien. 

Källa Lunds universitet

Text Carina Malm

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x