Svenska wellpapplösningar vinnare i World Star

PUBLICERAD: 12 januari 2021
UPPDATERAD: 24 januari

 

DS Smith prisas med en World Star för sin miljövänliga begravningskista. Foto: DS Smith

Den globala förpackningstävlingen World Star har utsett 194 vinnare. Fyra av dessa producerades i Sverige –bland annat en begravningskista och en e-handelsförpackning för blommor.

194 vinnare uppdelade i tolv kategorier offentliggjordes 7 januari efter att tävlingsjuryn sagt sitt. I tävlingen World Star, arrangerad av World packaging organisation, belönades fyra svenskproducerade bidrag med utmärkelser.  Kännetecknande för alla de fyra förpackningslösningarna är inte bara att de tillverkas i wellpapp, utan att de också tidigare vunnit den nordiska utmärkelsen Scan Star.

Kista i wellpapp

DS Smith vann en World Star för sin begravningskista för kremering. Kistan är tillverkad i återvunnen kartong som spar både på ekonomi och miljö.

”Ett alternativ till en traditionell kista, tillverkad av kartong. Både miljömässiga och ekonomiska fördelar på grund av lägre utsläpp och kostnader under alla steg: tillverkning, transport och slutanvändning”, löd juryns motivering.

Smurfit Kappas e-handelsförpackning för leverans av blommor.

Smurfit Kappas e-handelsförpackning för att leverera blommor föll också juryn i smaken. Wellpapp-förpackningen har ingen tejpförslutning, och för att veckla ihop den krävs endast fem vikningar. I förpackningen finns också ett extra utrymme för choklad eller andra presenter.

För blomleveranser

Enligt tävlingsjuryn är den väl lämpad för sitt ändamål – att skicka blommor från en onlinebutik på ett funktionellt, ekonomiskt och säkert sätt:

”Förpackningen ger kunden en utmärkt öppningsupplevelse som förbättrar varumärkesuppfattningen och stimulerar återköp.”

Volvo Cars strålkastare förpackas i Brightbox.

Apak kammade hem två World Star-utmärkelser. Tillsammans med Mondi Ansbach har företaget tagit fram förpackningslösningen Brightbox som används till Volvo Cars strålkastare. Lösningen med sin hundra procent biobaserade design erbjuder säkrare och mer tillförlitliga transporter och en enklare hantering, skriver juryn bland annat.

Ceremoni i maj

Samma två företag, i samarbete med Continental, fick också en World Star för en wellpapplösning för transport av känsliga brake booster-komponenter till Volvos anläggningar runt om i världen.

Alla 194 vinnarna i tävlingen presenteras på World Star-tävlingens sajt. Prisceremonin sker i maj 2021.

Läs vidare

GBGT Box skapar bra atmosfär via hantverk och hållbarhet

GBGT Box har tagit förpackningens rudimentära funktion och upphöjt till en konstform, samtidigt som man behåller ett starkt fokus på hållbarhet.
GBGT-BOX-361x

Förpackning av mikrowell med hög styrka

Metsä Board har designat en lättare presentförpackning av mikrowell med en styrka nära de styva boxlösningar som nu används för premiumprodukter som kosmetika.
micro-fluted-gift-box-cosmeticsx

Burken som avslöjar dig

Vad sägs om burk med juice som också fungerar som lögndetektor? I Kanada är den en realitet nu, om budskapet talar sanning!
12680_pe_keep_it_real_749890x

Vinnarna i Packnorth Award 2023 prisades på Empack

Unknown-3-900x600

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx