Fyllningsspecialisten Trepak utvecklar unik kapsylerare

PUBLICERAD: 26 november 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Trepaks kasylerare Floating Capper kan applicera en kapsyl på förpackningen i farten.
|Trepaks ägare och VD Jan Hansson

Malmöbaserade bolaget Trepak har utvecklat en helt ny typ av kapsylerare. Floating Capper är namnet på kapsyleraren, som Trepak själva betecknar som ”världsunik”.
Trepak, som tillverkar fyllningsmaskiner och kapsylerare, har en lång rad livsmedelsföretag på kundlistan och största enskilda kund är tveklöst Tetra Pak, dit man levererar kapsylerare.

Att ta fram en helt ny kapsylerare är inte enkelt. Det konstaterar Trepaks VD och ägare Jan Hansson. Efter mycket utvecklingsarbete har man dock Floating Capper färdig, en servomotorbaserad maskin, som innebär ett totalt nytänkande. 

”I branschen som fyller flytande produkter har det länge saknats en flexibel maskin, som applicerar en kapsyl utan att stanna förpackningen, dvs som kan kapsylera förpackningen i farten. Nu finns den och jag vill påstå att det är en världsunik maskin inom sitt område, vi har i vilket fall aldrig sett något som liknar den här”, säger Jan Hansson. 

Det som skiljer den nya kapsyleraren från vad som hittills funnits på marknaden, är att den inte är karusellmatad, och att den är baserad på servomotorer och inte på tryckluft. Dessutom är den mycket flexibel och enkel att ställa om.

”Med den här lösningen får man inga stopp och inget spill och behovet av att byta formatdelar är minimerat. Servostyrningen ser till att alla kapsyler dras åt med exakt samma moment och servomotorerna håller också koll på att alla förpackningar får en förslutning, skulle någon trots allt missas stöts förpackningen ut från linjen”, berättar Jan Hansson.

I nästa utgåva av tidningen nord emballage (nr 6/17), som utkommer i början av december, kan du läsa en större artikel om Trepak och den nya kapsyleraren!

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x