Fyllningsspecialisten Trepak utvecklar unik kapsylerare

PUBLICERAD: 26 november 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Trepaks kasylerare Floating Capper kan applicera en kapsyl på förpackningen i farten.
|Trepaks ägare och VD Jan Hansson

Malmöbaserade bolaget Trepak har utvecklat en helt ny typ av kapsylerare. Floating Capper är namnet på kapsyleraren, som Trepak själva betecknar som ”världsunik”.
Trepak, som tillverkar fyllningsmaskiner och kapsylerare, har en lång rad livsmedelsföretag på kundlistan och största enskilda kund är tveklöst Tetra Pak, dit man levererar kapsylerare.

Att ta fram en helt ny kapsylerare är inte enkelt. Det konstaterar Trepaks VD och ägare Jan Hansson. Efter mycket utvecklingsarbete har man dock Floating Capper färdig, en servomotorbaserad maskin, som innebär ett totalt nytänkande. 

”I branschen som fyller flytande produkter har det länge saknats en flexibel maskin, som applicerar en kapsyl utan att stanna förpackningen, dvs som kan kapsylera förpackningen i farten. Nu finns den och jag vill påstå att det är en världsunik maskin inom sitt område, vi har i vilket fall aldrig sett något som liknar den här”, säger Jan Hansson. 

Det som skiljer den nya kapsyleraren från vad som hittills funnits på marknaden, är att den inte är karusellmatad, och att den är baserad på servomotorer och inte på tryckluft. Dessutom är den mycket flexibel och enkel att ställa om.

”Med den här lösningen får man inga stopp och inget spill och behovet av att byta formatdelar är minimerat. Servostyrningen ser till att alla kapsyler dras åt med exakt samma moment och servomotorerna håller också koll på att alla förpackningar får en förslutning, skulle någon trots allt missas stöts förpackningen ut från linjen”, berättar Jan Hansson.

I nästa utgåva av tidningen nord emballage (nr 6/17), som utkommer i början av december, kan du läsa en större artikel om Trepak och den nya kapsyleraren!

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker