Fusionen mellan Ball och Rexam allt närmare

PUBLICERAD: 17 januari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

En fusion mellan Ball och Rexam skapar en global dryckesburksjätte.

Den aviserade jätteaffären mellan de båda metallförpackningsjättarna Ball Corp. och Rexam plc har tagit ett stort steg mot att förverkligas. USA-baserade Ball meddelar nu att man fått klartecken från såväl EU som berörda myndigheter i Brasilien att genomföra köpet av brittiska Rexam, dock med vissa förbehåll, som bland annat innebär att Ball av konkurrensskäl måste avyttra en del av sina och Rexams tillverkningsenheter i Europa och Sydamerika.

EU-kommissionens klartecken för Balls köp av Rexam är villkorat av att Ball avyttrar åtta av sina befintliga europeiska dryckesburksfabriker och två av sina europeiska enheter för tillverkning av burkändar samt att även två av Rexams europeiska burkfabriker avyttras. Vidare kräver kommissionen att Ball avyttrar sina enheter inom innovation och support i Bonn, Tyskland, Chester, Storbritannien och Zürich, Schweiz.

Vid ett genomförande av storaffären skulle detta innebära att Ball vid köpet av Rexam kommer att driva Rexams återstående 13 dryckesburksfabriker och två burkändsfabriker belägna inom EU samt Rexams tre burk- och en burkändsfabrik i Ryssland. Och av Balls fabriker i Europa kommer att finnas kvar burkfabriker i Frankrike, Serbien och Polen. Vidare kommer Ball att flytta sitt europeiska regionalsupportkontor till Rexams kontor i Luton, Storbritannien samt behålla Rexams forsknings- och utvecklingscenter i brittiska Tongwell. 

Sedan Ball gått med på att avyttra sina tillverkningsanläggningar i städerna Alagoinhas och Jacareí har man även fått klartecken till affären från berörda konkurrensmyndigheter i Brasilien. Detta innebär att Balls sydamerikanska verksamheter vid en sammanslagning med Rexam kommer att bestå av Balls brasilianska dryckesburks- och burkändsfabrik i Três Rios respektive Simões Filho samt Rexams existerande 12 burkfabriker runt om i Sydamerika.

Ball Corp. skriver i ett pressmeddelande att man räknar med att erhålla återstående myndighetstillstånd till det aviserade förvärvet av Rexam under första halvåret av år 2016, varefter affären snarast kan genomföras. Efter sammanslagningen kommer Ball Corp. även i fortsättningen att ha USA som hemvist och ha kvar sitt huvudkontor i Broomfield, Colorado samt vara noterat på New York-börsen.

EU-kommissionen har tidigare uttryckt farhågor för en sammanslagning mellan Ball och Rexam, eftersom en fusion mellan den största och den näststörsta dryckesburkstillverkaren i Europa skulle kunna innebära minskad konkurrens. En fusion mellan Ball och Rexam skulle skapa ett företag med mycket höga marknadsandelar och reducera antalet konkurrenter på marknaden till endast tre bolag, enligt EU-kommissionen. Dessutom skulle den nya dryckesburksjätten äga cirka två tredjedelar av alla dryckesburksanläggningar i Europa. Men om Ball och Rexam genomför de avyttringar av en del av de europeiska anläggningarna, som kommissionen nu kräver, så förändras konkurrenssituationen och storaffären är ett stort steg närmare sitt förverkligande.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax