Fusionen Dow-DuPont kan hotas av konkurrenten BASF

PUBLICERAD: 6 mars 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Ska tyska storkoncernen BASF lägga ett bud på DuPont och bryta upp den pågående fusionsprocessen mellan DuPont och Dow..?

För en tid sedan tillkännagavs den uppmärksammade nyheten att polymer- och kemijättarna Dow och DuPont ska gå samman och bilda storkoncernen DowDuPont. Fusionsprocessen är ännu inte avslutad – och nu säger envisa rykten i USA och Europa att tyska konkurrenten BASF förbereder sig för att lägga ett bud på DuPont Co. och på så sätt kanske punktera hela Dow-DuPont-fusionen!

Enligt Plastic News Daily är det de ansedda organen Bloomberg i USA och Financial Times i Storbritannien som – med hänvisning till anonyma men väl insatta källor – skriver att BASF har gett Deutsche Bank och Citigroup i uppdrag att undersöka möjligheterna att lägga ett bud på DuPont.

Inget av de tre inblandade bolagen har gett någon officiell kommentar till ryktena, men i ett offentligt prospekt kring fusionen, som Dow och DuPont publicerat, nämns att på ett tidigt stadium i fusionsprocessen pågick diskussioner mellan DuPonts styrelseordförande Edward Breen och dels Dow Chemical Co, dels en konkurrerande rival, som benämns  ”Company 2”. Och ”Company 2” ska alltså enligt Bloomberg och Financial Times vara BASF.

Enligt rapporter ska DuPonts ledning ha varit medvetna om att det fanns andra intressenter, men man gick ändå vidare i processen med att träffa en bindande överenskommelse om en sammaslagning med Dow.

Processen kring fusionen mellan Dow och DuPont sägs fortskrida enligt planerna och så sent som förra veckan tillkännagavs att Dows VD Andrew Liveris får en gyllene fallskärm på 52,8 miljoner US-dollar (nästan en halv miljard kronor!) när han lämnar bolaget efter sammanslagningen…

Om de nu cirkulerande uppgifterna talar sant och BASF lägger ett bud på DuPont kan det i förlängningen innebära att sammanslagningen mellan Dow och DuPont punkteras. Men i så fall blir det en dyr affär för den part, som bryter den pågående fusionsprocessen. I överenskommelsen mellan Dow och DuPont finns nämligen inskrivet att om endera parten drar sig ur affären ska en ”straffavgift” på 1,9 miljarder dollar (ca 16 miljarder kronor) betalas till den andra parten…

 

 

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Packnews i ny kostym efter samgående med AGI Media

Packnews har bytt kostym efter mer än 15 år som nyhetsförmedlare till förpackningsindustrins värdekedja. Nu blir vi ännu bättre!
Kostym

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Dagab pallar inte trä längre

Dagab byter nu från trä- till plastpallar från Svenska retursystem som är ett klimatsmartare alternativ.
Dagab

Designvinnare i Metsä Boards tävling korade

Vinnarna i tävlingen Better with Less – Design Challenge 2022–2023, arrangerad av Metsä Board, har korats.
1-BwL-Kids-Headphones-Packaging-by-Kitty-Ching