Fuktskyddande pappersmaterial utan vax- eller plastbeläggning

PUBLICERAD: 28 mars 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Cortecs beläggningsfria EcoShield Barrier Paper skyddar fuktkänsliga produkter. (Bild Cortec)

USA-baserade Cortec Corporation – specialister på rost- och korrosionsskyddande material – har lanserat EcoShield® Barrier Paper, som är ett återvinningsbart fuktskyddande pappersmaterial, som fungerar utan konventionell vax- eller plastbeläggning.

Pappersmaterial med fuktspärr behövs inom flera förpackningsområden. Dessa pappersmaterial är i regel belagda med vax eller plast (vanligen polyeten) för att bromsa överföring av vattenånga till de förpackade produkterna. Sådana fuktspärrmaterial blir i regel svåra att återvinna på grund av beläggningarna. Men nu har alltså Cortec utvecklat ett helt återvinningsbart pappersmaterial, som har utmärkta fuktspärrande egenskaper utan behov av vax- eller plastbeläggningar.

Cortec skriver i ett pressmeddelande att vid tester av EcoShield® Barrier Papers WVTR (Water Vapor Transmission Rate) att företagets nya fuktspärrpapper fick överlägsna resultat jämfört med vaxbestruket papper och resultat i klass med de för PE-bestruket papper.

Fuktgenomsläppet för Cortecs nya beläggningsfria papper hamnade på 0.61-0.69 gram per timme och kvadratmeter, medan motsvarande värde för ett PE-belagt papper blev 0.47-0.71. För ett konventionellt vaxbelagt papper blev genomsläppet 6.5-6.9 gram per timme och kvadratmeter.

Cortec skriver att deras nya beläggningsfria fuktspärrpapper har flera miljöfördelar jämfört med konventionella material med beläggningar. EcoShield® Barrier Paper innehåller till exempel återvunna pappersfibrer från certifierat pappersmaterial och det är också godkänt och certifierat av USA:s jordbruksdepartement USDA som en biobaserad produkt.

Papper med fuktspärr användes främst till inpackning av fuktkänsliga och/eller feta produkter. Fuktbarriärpapper används även som fuktspärr på lastpallar eller i wellpapplådor, etc. för att hindra fukt eller frätande ämnen från att läcka igenom.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front