Fuktskyddande pappersmaterial utan vax- eller plastbeläggning

PUBLICERAD: 28 mars 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Cortecs beläggningsfria EcoShield Barrier Paper skyddar fuktkänsliga produkter. (Bild Cortec)

USA-baserade Cortec Corporation – specialister på rost- och korrosionsskyddande material – har lanserat EcoShield® Barrier Paper, som är ett återvinningsbart fuktskyddande pappersmaterial, som fungerar utan konventionell vax- eller plastbeläggning.

Pappersmaterial med fuktspärr behövs inom flera förpackningsområden. Dessa pappersmaterial är i regel belagda med vax eller plast (vanligen polyeten) för att bromsa överföring av vattenånga till de förpackade produkterna. Sådana fuktspärrmaterial blir i regel svåra att återvinna på grund av beläggningarna. Men nu har alltså Cortec utvecklat ett helt återvinningsbart pappersmaterial, som har utmärkta fuktspärrande egenskaper utan behov av vax- eller plastbeläggningar.

Cortec skriver i ett pressmeddelande att vid tester av EcoShield® Barrier Papers WVTR (Water Vapor Transmission Rate) att företagets nya fuktspärrpapper fick överlägsna resultat jämfört med vaxbestruket papper och resultat i klass med de för PE-bestruket papper.

Fuktgenomsläppet för Cortecs nya beläggningsfria papper hamnade på 0.61-0.69 gram per timme och kvadratmeter, medan motsvarande värde för ett PE-belagt papper blev 0.47-0.71. För ett konventionellt vaxbelagt papper blev genomsläppet 6.5-6.9 gram per timme och kvadratmeter.

Cortec skriver att deras nya beläggningsfria fuktspärrpapper har flera miljöfördelar jämfört med konventionella material med beläggningar. EcoShield® Barrier Paper innehåller till exempel återvunna pappersfibrer från certifierat pappersmaterial och det är också godkänt och certifierat av USA:s jordbruksdepartement USDA som en biobaserad produkt.

Papper med fuktspärr användes främst till inpackning av fuktkänsliga och/eller feta produkter. Fuktbarriärpapper används även som fuktspärr på lastpallar eller i wellpapplådor, etc. för att hindra fukt eller frätande ämnen från att läcka igenom.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x