Fuktskyddande pappersmaterial utan vax- eller plastbeläggning

PUBLICERAD: 28 mars 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Cortecs beläggningsfria EcoShield Barrier Paper skyddar fuktkänsliga produkter. (Bild Cortec)

USA-baserade Cortec Corporation – specialister på rost- och korrosionsskyddande material – har lanserat EcoShield® Barrier Paper, som är ett återvinningsbart fuktskyddande pappersmaterial, som fungerar utan konventionell vax- eller plastbeläggning.

Pappersmaterial med fuktspärr behövs inom flera förpackningsområden. Dessa pappersmaterial är i regel belagda med vax eller plast (vanligen polyeten) för att bromsa överföring av vattenånga till de förpackade produkterna. Sådana fuktspärrmaterial blir i regel svåra att återvinna på grund av beläggningarna. Men nu har alltså Cortec utvecklat ett helt återvinningsbart pappersmaterial, som har utmärkta fuktspärrande egenskaper utan behov av vax- eller plastbeläggningar.

Cortec skriver i ett pressmeddelande att vid tester av EcoShield® Barrier Papers WVTR (Water Vapor Transmission Rate) att företagets nya fuktspärrpapper fick överlägsna resultat jämfört med vaxbestruket papper och resultat i klass med de för PE-bestruket papper.

Fuktgenomsläppet för Cortecs nya beläggningsfria papper hamnade på 0.61-0.69 gram per timme och kvadratmeter, medan motsvarande värde för ett PE-belagt papper blev 0.47-0.71. För ett konventionellt vaxbelagt papper blev genomsläppet 6.5-6.9 gram per timme och kvadratmeter.

Cortec skriver att deras nya beläggningsfria fuktspärrpapper har flera miljöfördelar jämfört med konventionella material med beläggningar. EcoShield® Barrier Paper innehåller till exempel återvunna pappersfibrer från certifierat pappersmaterial och det är också godkänt och certifierat av USA:s jordbruksdepartement USDA som en biobaserad produkt.

Papper med fuktspärr användes främst till inpackning av fuktkänsliga och/eller feta produkter. Fuktbarriärpapper används även som fuktspärr på lastpallar eller i wellpapplådor, etc. för att hindra fukt eller frätande ämnen från att läcka igenom.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x