FTI-tips: Engagera dina barn i återvinning under pandemin

PUBLICERAD: 17 november 2020
UPPDATERAD: 25 januari

FTI tipsar ”vabbande” föräldrar hur de ska engagera sina barn att hjälpa till med återvinning i hemmet. (Bild FTI)

FTI (Förpacknings- och Tidningsinsamlingen) har lanserat ett initiativ som ska hjälpa ”vabbande” föräldrar att under den pågående Corona-pandemin engagera sina barn att hjälpa till med återvinning i hemmet.

Tre tips på hur man kan engagera barnen i återvinningen

1. Ge barnen mer ansvar för återvinningen
Barn gillar att hjälpa till och vara delaktiga. Ett bra sätt att engagera dem i återvinningen i vardagen är därför att ge uppgifter, som har med hushållets källsortering att göra. Låt barnen ansvara för att platta ihop tomma förpackningar, som ska återvinnas. Ta även med barnen till återvinningsstationen för att låta dem hjälpa till med att lägga rätt förpackning i rätt kärl.

2. Återvinningssafari i hemmet
Ge barnen i uppdrag att upptäcka saker att återvinna. Föreslå att de kan leta i badrummet, köket och brevlådan. Tomma schampo- och tvålflaskor, förbrukade toarullar och urdruckna mjölkpaket är bara några exempel på saker som kan dyka upp under safarin.

3. Återvinningspyssel för hela familjen
Gör barnen mer engagerade i återvinning med hjälp av kreativt pyssel. Använd material ni har hemma för att starta en pysselverkstad och skapa spännande, kreativa prylar av återvinningsbart material. Glöm inte att sortera och återvinna de förpackningar, som blir över från pysselstunden.

FTI skriver i ett pressmeddelande att förändrade beteendemönster under pandemin leder till att fler förpackningar är i omlopp. Samtidigt är vab-säsongen här och dagarna hemma med ett sjukt barn kan vara svåra att fylla med aktiviteter som känns meningsfulla. Därför lanserar nu FTI initiativet ”Snorkul – en räddare i vabbnöden”, som väcker barnens engagemang för återvinning och samtidigt utbildar föräldrarna.

Sedan Corona-pandemins start har mängden förpackningar, som lämnats in till landets återvinningsstationer, ökat med 15 procent jämfört med 2019. Bara den senaste månaden har mängden förpackningar ökat med 18 procent i jämförelse med förra året. Dessutom är vab-säsongen i full gång och under 2020 har vi förmodligen vabbat mer än någonsin. Försäkringskassan rapporterade redan i maj om en kraftig ökning av uttaget av den tillfälliga föräldrapenningen. I april 2020 var cirka 100.000 fler föräldrar hemma med sjuka barn jämfört med året innan och första veckan i september gjordes 66 procent fler ansökningar om vabbdagar jämfört med 2019.

En färsk studie från FTI visar att mer än en tredjedel av barnen i åldrarna tre till sex år har ett stort intresse för återvinning. Dessutom har ett av fyra barn stor påverkan på hur man återvinner i hemmet.

”Barnen är vår framtid, därför känns det väldigt positivt att kunna uppmuntra till intresset för återvinning och på så sätt göra en insats för ett mer hållbart samhälle. Genom att engagera barnen med spel och lek om källsortering blir det roligt för både barnen och föräldrarna, en räddare i vab-tider helt enkelt”, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

Initiativet ”Snorkul – en räddare i vabbnöden” ingår i den digitala plattformen Materialvärlden, som man når via länken HÄR.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x