FTI (Förpacknings- och Tidningsinsamlingen) har lanserat ett initiativ som ska hjälpa ”vabbande” föräldrar att under den pågående Corona-pandemin engagera sina barn att hjälpa till med återvinning i hemmet.
Tre tips på hur man kan engagera barnen i återvinningen 1. Ge barnen mer ansvar för återvinningen 2. Återvinningssafari i hemmet 3. Återvinningspyssel för hela familjen |
FTI skriver i ett pressmeddelande att förändrade beteendemönster under pandemin leder till att fler förpackningar är i omlopp. Samtidigt är vab-säsongen här och dagarna hemma med ett sjukt barn kan vara svåra att fylla med aktiviteter som känns meningsfulla. Därför lanserar nu FTI initiativet ”Snorkul – en räddare i vabbnöden”, som väcker barnens engagemang för återvinning och samtidigt utbildar föräldrarna.
Sedan Corona-pandemins start har mängden förpackningar, som lämnats in till landets återvinningsstationer, ökat med 15 procent jämfört med 2019. Bara den senaste månaden har mängden förpackningar ökat med 18 procent i jämförelse med förra året. Dessutom är vab-säsongen i full gång och under 2020 har vi förmodligen vabbat mer än någonsin. Försäkringskassan rapporterade redan i maj om en kraftig ökning av uttaget av den tillfälliga föräldrapenningen. I april 2020 var cirka 100.000 fler föräldrar hemma med sjuka barn jämfört med året innan och första veckan i september gjordes 66 procent fler ansökningar om vabbdagar jämfört med 2019.
En färsk studie från FTI visar att mer än en tredjedel av barnen i åldrarna tre till sex år har ett stort intresse för återvinning. Dessutom har ett av fyra barn stor påverkan på hur man återvinner i hemmet.
”Barnen är vår framtid, därför känns det väldigt positivt att kunna uppmuntra till intresset för återvinning och på så sätt göra en insats för ett mer hållbart samhälle. Genom att engagera barnen med spel och lek om källsortering blir det roligt för både barnen och föräldrarna, en räddare i vab-tider helt enkelt”, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.
Initiativet ”Snorkul – en räddare i vabbnöden” ingår i den digitala plattformen Materialvärlden, som man når via länken HÄR.