FTI förklarar bakgrunden till ”skandalen” med uppeldad plast

PUBLICERAD: 13 februari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Dagens Nyheter ”avslöjade”  historien med de uppeldade plastförpackningarna den 7 februari i år… Men DN var inte först – Packnews skrev om det här redan i maj 2016..!|”Nu måste vi arbeta på att återuppbygga allmänhetens förtroende för återvinningssystemet”

Dagspressen har i dagarna rapporterat om hur insamlade plastförpackningar eldats upp i stället för att återvinnas.
Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, förklarar nu vad som skett och att det hela beror på det avtalsbrott, som man anser att plaståtervinnaren Swerec i Värnamo begått och som upptäcktes redan år 2015.

Det var vid avtalsuppföljningen 2015 av samtliga de anläggningar, som FTI anlitar för återvinning av plastförpackningar, som det upptäcktes att Swerec i Värnamo avsiktligt lämnat vilseledande redovisning och att betydligt mer plastförpackningar skickats till förbränning än vad som avtalet mellan FTI och Swerec tillät.

Avtalen med plaståtervinningsanläggningarna anger att materialåtervinningen ska vara minst 80 procent av inlevererade plastförpackningar, men revisionen av Swerecs verksamhet visade att nivån varit väsentligt mycket lägre än så: långa perioder hade mindre än hälften av plastförpackningarna återvunnits och omvandlats till ny plast.

”Vi har vidtagit ett flertal åtgärder sedan vi fick avtalsbrottet bekräftat förra sommaren. Förutom att vi inlett en juridisk process har vi intensifierat övervakningen av hur Swerec arbetar för att säkerställa att de levererar enligt avtal”, säger Kent Carlsson, VD på FTI.

FTI  har även sökt efter alternativ, såväl utomlands som i Sverige, för att hitta plaståtervinningsanläggningar med tillräcklig kapacitet.

”Vi har inte hittat någon anläggning med den kapacitet som krävs och vi har därför påskyndat planeringen av att bygga en ny, egen anläggning”, säger Kent Carlsson.

På FTI är man besvikna över det som hänt och förkrossade över den påverkan det inträffade har haft på allmänhetens förtroende för återvinning. 

”Vi är medvetna om att alla vi som arbetar för en ökad återvinning måste se till att återuppbygga förtroendet igen”, säger Kent Carlsson.

För att bemöta och reda ut allt som föranlett den senaste tidens skriverier i svensk dags- och kvällspress om. ”uppeldandet” av plastförpackningar har  FTI har nu sammanställt ett omfattande ”frågor-och-svar”-dokument, som man kan läsa HÄR.

N.B. I dagspressen har det påståtts att ”skandalen” med de uppeldade plastförpackningarna har ”rullats upp”i dagarna av tidningen Dagens Nyheter. Det är en sanning med modifikation!
Redan i maj i fjol skrev bl. a. vi på Packnews om Swerecs avtalsbrott och att bolaget skickat betydligt större mängder plastförpackningar till förbränning, än vad deras avtal tillät… (LÄS HÄR!)

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Det våras för plastbärkassarna när skatten är på väg bort

Nyligen berättade Packnews om en ICA-butik som börjar sälja bärkassar av biomaterial och nu satsar Coop Sverige på bärkassar som till stor del består av återvunnet material. Den 1 november tas skatten bort på bärkassar.
coop-carrier-bag-trioworld

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor