FrontPac storsatsar med en andra tryckpress för wellpapp

PUBLICERAD: 19 oktober 2022
UPPDATERAD: 25 januari

FrontPac har investerat i en KBA Rapida 145-tryckpress från Koenig & Bauer. Den kompletterar den KBA 162, som man redan har i sin maskinpark. (Bild pressbild)|Vår satsning visar att vi har stark framtidstro”, säger VD Martin Enocson. (Bild Claes Nordström)|Lisa Wahlström är hållbarhetsdirektör på Coca-Cola Europacific Partners i Sverige. (Bild Coca-Cola)|Carin Broryd är hållbarhetschef på Gröna Lund. (Bild fr LinkedIn)|Under Gröna Lunds Halloween-firande kan besökare välja en refillmugg för sina Coca-Cola-drycker. Muggen kan användas flera gånger under besöket och sedan återlämnas för att diskas och återgå i cirkulation. (Bild Gröna Lund/Alice Källström)

Nu investerar Arlöv-baserade förpackningsföretaget FrontPac i en andra tryckpress för att möta den stora efterfrågan som finns globalt på förpackningsmarknaden. Detta innebär att FrontPac blir det enda förpackningstryckeriet i Skandinavien med två tryckpressar i storformat.

FrontPac har länge varit ledande inom offsettryckta wellpappförpackningar. Ett medvetet investeringsprogram under många år har gjort att verksamheten idag står stark, även under både pandemi och andra oroligheter. Den senaste investeringen i nämnda investeringsprogram är en KBA Rapida 145, en tryckpress från Koenig & Bauer, som kan trycka med sex färger plus lack vilket är optimalt för förpackningar som ofta har en eller två så kallade spotfärger.

Den nya tryckpressen kompletterar företagets redan befintliga Koenig & Bauer-press KBA 162, som också är en tryckpress med kapacitet att trycka med sex färger. I FrontPacs maskinpark ingår bland annat även två wellpappmaskiner.

Vår satsning visar att vi har stark framtidstro”, säger VD Martin Enocson. (Bild Claes Nordström)

FrontPac trycker och konverterar förpackningar i wellpapp och kartong och dessa skickas till stor del ut i världen. Ungefär halva volymen säljs utanför Sveriges gränser och nu väljer alltså företaget att investera i en andra tryckpress för att möta en ökade efterfrågan från exportmarknaderna.

”Vi ser en stark efterfrågan på våra förpackningar både utifrån att de är miljövänliga i papper och för att de håller en hög kvalitet och bidrar därmed till att stärka våra kunders varumärke ute i butikerna. Att vi väljer att göra denna investering nu, signalerar att vi har hög framtidstro. Självklart påverkas vi av energipriser och eventuell brist på el i vinter men vi måste våga se förbi det och förse våra kunder med förpackningar under lång tid framöver”, säger FrontPacs VD Martin Enocson.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front