FreeForm lanserar ”ensidigt” laminat med 85 procent papper

PUBLICERAD: 11 februari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

FreeForm Packagings nya förpackningslaminat är ”ensidigt” – dvs det har en skyddande PE-barriär på endast en sida. (Bild FreeForm Packaging)|”En dröm som går i uppfyllelse”, säger Danevert Åsbrink om det nya ”ensidiga” laminatet. (Bild FreeForm Packaging)

Svenska FreeForm Packaging AB har utvecklat ett nytt förpackningslaminat, baserat på BillerudKorsnäs pappersbaserade förpackningskoncept FibreForm®. Laminatet, som kallas ”Standard Paper Out”, består till 85 procent av papper och är ”ensidigt” – dvs det har en polyetenbarriär endast på en sida.

”Standard Paper Out”-laminatet har två lager FibreForm och insidan av laminatet har ett tunt lager polyeten, som skyddar innehållet samtidigt som det skyddar förpackningen. Med det ”ensidiga” laminatet kan man tillverka olika typer av förpackningar som med en plastfri utsida ger produkterna en ”varm” och ”naturlig” yta.

”En dröm som går i uppfyllelse”, säger Danevert Åsbrink om det nya ”ensidiga” laminatet. (Bild FreeForm Packaging)

Hittills har FreeForm Packaging bara kunnat erbjuda laminat med polyeten på båda sidor för att säkerställa goda tätningsegenskaper, men detta har nu förändrats. En ny process gör att förpackningar med det nya laminatet kan tätas helt och kan formas efter behov.

”Det här är som en dröm som går i uppfyllelse. Det nya laminatet gör det möjligt för FreeFormPack-systemet att producera formbara pappersförpackningar som är behagliga att röra vid, vilket kunderna har önskat under mycket lång tid. Vi har jobbat hårt med detta under de senaste sex åren, så det känns nästan overkligt att äntligen ha nått vårt må”, säger Danevert Åsbrink, VD för FreeForm Packaging AB.

——————————————————————
FreeForm Packaging AB samägs av italienska CURTI och svenska BillerudKorsnäs AB.
FreeFormPack® Laminat är baserat på papperskonceptet FibreForm® från BillerudKorsnäs och själva formningen av förpackningarna sker med CURTI:s specialutvecklade FreeFormPack® Machine.
Förpackningarna, som framförallt används till livsmedel, kan ersätta liknande förpackningar i plast.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax