Fransk plastindustri stämmer regeringen för plastförbud

PUBLICERAD: 12 november 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Franska staten vill förbjuda plastförpackningar för ett stort antal grönsaker och frukter. (Bild PxHere)

Franska regeringen planerar att införa förbud mot plastförpackningar för frukt och grönt, men nu protesterar fransk plastindustri och stämmer staten.

Enligt ett dekret, som den franska regeringen kungjorde den 8 oktober i år, planerar man att från den 1 januari inför förbud mot försäljning av färska frukter och grönsaker, som är förpackade i plast. Förbudet mot plastförpackningar ska avse obearbetade eller bearbetade (rengjorda, styckade, torkade, etc.) frukter och grönsaker, med undantag för vissa produkter, som inte klarar att exponeras/säljas i bulk.

Initialt berörs ett 30-tal frukter och grönsaker av det föreslagna förebudet mot plastförpackningar. Bland produkterna kan nämnas gurka, paprika, potatis, purjolök, päron, bananer, m fl. Produkter som väger över 1,5 kilo är i inledningsskedet undantagna från plastförbudet.

Enligt uppgift är i dagsläget cirka 37 procent av alla frukter och grönsaker, som säljs i franska butiker, förpackade, oftast i förpackningar som helt eller delvis består av plast.

Det franska lagförslaget har mötts av starkt motstånd, bland annat av organisationen Plastalliance, som representerar den samlade franska plastindustrin.

Plastalliance har nu gett advokatfirman SCP Gatineau et Fattacini mandat att inleda rättsliga åtgärder mot det statliga dekretet från den 8 oktober och mot den föreslagna lagen.

Detaljerna i Plastalliance protester mot det föreslagna plastförpackningsförbudet är ännu inte kända i detalj, men enligt uppgift ska organisationen bland annat åberopa artikel 18 i EU:s förpacknings- och förpackningsavfallsdirektiv, som fastställer att enskilda medlemsstater inte får införa egna förpackningsförbud, om de inte är uttryckligen tillåtna enligt europeisk lag. Exempelvis kan medlemsländer införa egna, starkare förbud mot vissa livsmedelsförpackningar i plast för produkter avsedda för engångsbruk, men enligt Plastalliance kan inte de frukt- och grönsaksförpackningar, som avses i det franska lagförslaget, kvalificera sig som ”engångsförpackningar” eftersom produkterna (frukt och grönt) inte är avsedda för omedelbar konsumtion.

Organisationen Plastalliance skriver i en pressrelease, daterad 3 november, att de åtgärder, som föreslås i franska statens ”konkurrensbegränsande och i Europa unika dekret” kommer att främja och öka matsvinnet och därmed öka koldioxidavtrycket och utsläppen av växthusgaser. Plastförbudet kommer vidare att allvarligt destabilisera företag, särskilt franska sådana, som är tillverkare av plastbaserade förpackningar. Plastalliance menar också att lagen äventyrar verksamheten för aktörer inom frukt- och grönsaksindustrin och medför konsekvenser för deras plastförpackningsleverantörer.

Plastalliance pressrelease från 3 november kan läsas HÄR (engelska).

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx