Framtidsoptimism i Stora Enso trots ett minskat rörelseresultat

PUBLICERAD: 6 februari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Stora Ensos VD och koncernchef Karl-Henrik Sundström är optimistisk inför framtiden

Skogskoncernens Stora Ensos omsättning för år 2016 minskade med 2,4 procent jämfört med år 2015. I pengar räknat innebär det en minskad omsättning från 10,040 miljarder euro till 9,802 miljarder euro.
Även det operativa rörelseresultatet minskade, från 915 miljoner euro till 884 miljoner euro, motsvarande 3,4 procent.
Koncernchefen och VD Karl-Henrik Sundström är dock optimistisk i sina kommentarer:
”2016 har varit en viktig milstolpe i vår transformation. Vi har slutfört en stor del av vårt omfattande investeringsprogram och vi fortsätter att ha starkt fokus på kunder och innovation. Det gör att vi är väl förberedda för 2017 och vidare framåt”, skriver han.

Det minskade operativa rörelseresultatet beror till stor del på historiskt låga priser på lövvedsmassa, en negativ effekt på 74 miljoner euro från driftsättningen i kinesiska bruket Beihai samt högre fasta kostnader hänförliga till omvandlingsprojekt och intensifierad innovationsaktivitet i division Biomaterials. Noterbart är att divisionen Paper påverkade det operativa rörelseresultatet positivt med 134 miljoner euro.

”Vår omvandling fortsätter och inkörningen av Beihai-bruket går hittills snabbare än planerat. Glädjande nog gäller det både kvalitet och produktionsvolymer. Som tidigare meddelats (läs HÄR) omprövar vi nu också våra planer på att bygga ett bruk för kemisk massa i Beihai i Kina. Eventuellt beslut kommer inte att påverka verksamheten vid Beihai-bruket. Det är ett lönsammare alternativ för oss att köpa kemisk massa till Beihai-bruket på marknaden eller använda våra nuvarande egna tillgångar av lövvedsmassa”, skriver Karl-Henrik Sundström i sina kommentarer till bokslutet. .

När det gäller framtiden konstateras i rapporten att Stora Enso fortsätter sin satsning och strategi att transformeras till ett företag inom förnybarta material. En sådan satsning är den investering på 9,1 miljoner euro för fortsatt kommersialisering av mikrofibrillär cellulosa (MFC) vid svenska och finska kartongbruk, som offentliggjordes i början av januari (läs HÄR). 

”MFC är ett material, som vi tror mycket på, då det är ett mycket starkt material tillverkat uteslutande av förnybar råvara. Det kan ersätta fossilbaserade material, som plast, på många olika områden. Dessutom investerar vi 12 miljoner euro i byggandet av en ny anläggning för tillverkning av biokompositgranulat i Hylte i Sverige (läs HÄR). Det är ännu ett exempel på att vi kan tillhandahålla innovativa och mer hållbara alternativ till plast”, säger Karl-Henrik Sundström .

Avslutningsvis i sina kommentarer konstaterar koncernchefen att bolagstyrelsen föreslår en ökad aktieutdelning.

”Jag är glad att kunna säga, att trots att vi investerar för Stora Ensos framtid, kan vi också höja utdelningen till våra aktieägare. Vår styrelse föreslår en utdelning om 0,37 euro per aktie, en höjning med 0,04 euro jämfört med föregående år”, avslutar Karl-Henrik Sundström.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x