Framtidens Coca-Cola-flaska visas på trädgårdsmässa...

PUBLICERAD: 19 april 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Coca-Colas PlantBottle-prototyp tillverkad av 100 procent bioplast visas upp på mässan Nordiska Trädgårdar…|Prototypen PlantBottle 2.0 är till 100 procent tillverkad av plast från återvinningsbart växtmaterial.

När mässan Nordiska Trädgårdar öppnar den 21 april på Stockholmsmässan i Älvsjö, kommer Coca-Cola Sverige att visa upp ”morgondagens flaska” – en plastflaska till 100 procent tillverkad av växtmaterial!
Flaskan, som är en vidareutveckling av den uppmärksammade bioplastflaskan PlantBottle, är en prototyp, som The Coca-Cola Company tagit fram tillsammans med bioteknikföretaget Virent. Den tillverkas med hjälp av en patenterad teknologi, som konverterar natursocker från växter till plast.

Det var 2009, som Coca-Cola lanserade sin PlantBottle, som bestod av cirka 30 procent bioplast, tillverkad från rörsocker, och resten oljebaserade PET.
PlantBottle blev mycket uppmärksammad och finns i dag på de flesta av Coca-Colas marknader världen över. Uppskattningsvis har  över 35 miljarder flaskor tillverkats och distribuerats i nästan 40 länder. Sedan 2010 använder Coca-Cola i Sverige PlantBottle-flaskor, som består av återvunnen plast, ny plast samt upp till 30 procent växtbaserad bioplast.

Vid världsutställningen Expo Milano 2015 presenterade Coca-Cola Company versionen PlantBottle 2.0, som är en flaska till 100 procent tillverkad av återvinningsbart växtmaterial. Det är den flaskan, som nu visas upp i Stockholm i samarbete med digitala trädgårdsmagasinet Rabarber Trädgård.

”Den hundraprocentiga PlantBottle skapades för att visa att den här teknologin är möjlig. Det kommer dock att ta tid att skapa den infrastruktur och produktion, som krävs för att lansera teknologin fullt ut på marknaden. Men sådana här innovationer är nödvändiga för att vi ska nå våra klimatmål, men också för att näringslivet, som är beroende av plast, ska uppnå sina utsläppsmål”, säger Rönnaug Vinje, hållbarhetschef på Coca-Cola Enterprises Sverige.

Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar väntas locka mer än 55.000 trädgårds- och odlingsintresserade till Stockholmsmässan. Årets tema är ”Tillbaka till naturen” och under de fyra utställningsdagarna 21 – 24 april kan besökarna ta del av vackra växter, kreativa designidéer, de senaste trädgårdsprylarna, intressanta föredrag, smarta odlingslösningar – och en ny Coca-Cola-flaska!

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x