Förvirring kring BPA:s farlighet: Bisfenol A utgör ingen fara enligt europeisk livsmedelsmyndighet

PUBLICERAD: 22 januari 2015
UPPDATERAD: 25 januari


Vem ska jag tro på” sjöng Thomas Di Leva en gång. Och den frasen kan stå som synonym för den förvirring och de motsägelsefulla besked, som råder kring det här med tillsatsämnet bisfenol A (BPA) som bland annat finns i plastförpackningar, terminalkvitton, etc.
Häromdagen skrev vi om hur regeringens särskilde utredare Anders Turesson anser att BPA är hälsovådligt och snarast bör förbjuds och fasas ut från kvitton och plastytskikt, som kommer i kontakt med livsmedel.
Och nu kommer Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, med en utvärdering, där man säger att den mängd bisfenol A, som vi får i oss, inte bedöms skada hälsan…

Livsmedelsverket skriver i ett pressmeddelande på sin hemsida att Efsas bedömning att BPA inte skadar vår hälsa gäller för alla åldersgrupper och även foster.
Efsa sänker i sin nya bedömning värdet något, jämfört med en tidigare preliminär uppskattning, för den mängd bisfenol A, som en person kan få i sig varje dag hela livet utan risk för hälsan. Men även med denna lägre nivå –, fyra mikrogram per kilo kroppsvikt och dag istället för fem – bedömer myndigheten att den mängd bisfenol A vi får i oss inte skadar hälsan.

Den högst uppmätta mängden bisfenol en person kan bli utsatt för från mat och andra källor som damm, kosmetika och kvitton bedöms enligt Efsa vara tre till fem gånger lägre än TDI (Tolerabelt Dagligt Intag).

”De grupper som vid ´worst case´-beräkningar skulle få i sig mest bisfenol A, från både mat och andra källor, skulle komma upp till 1,5 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag och det innebär alltså att det fortfarande finns god marginal till TDI, säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket.

Enligt pressreleasen har Efsa i sin bedömning använt sig av en större säkerhetsfaktor än de brukar av hänsyn till de osäkerheter, när det gäller vissa hälsoeffekter på till exempel fortplantning, beteende och påverkan på immunförsvaret, som finns rörande BPA.

”Vi förutsätter att Efsas utvärdering får genomslag i den fortsatta politiska hanteringen av bisfenol A i Sverige”, säger Fredrik Torehammar, Public Affairs-ansvarig på Livsmedelsföretagen.

När det gäller det betänkande som regeringens särskilde utredare presenterade häromdagen och det till betänkandet kopplade förslaget att bisfenol A bör vara borta från ytskikt i kontakt med livsmedel före år 2020, menar Livsmedelsföretagens talesman att BPA-frågan bör avgöras genom beslut i EU.

”Bisfenolfrågan bör hanteras och regleras på EU-nivå. Och här väger Efsas utvärdering tungt”, säger Fredrik Torehammar.

Läs vår tidigare artikel om särskilde utredarens betänkande HÄR.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Grafiska Företagen accepterar löneökningar på 7,7 procent i en tre årsperiod

Grafiska Företagen acceptera de opartiska ordförandens (Opo) förslag på ett treårigt avtal med löneökningar på sammanlagt 7,7 procent, skriver de i ett pressmeddelande den 21 mars. Samtidigt anser de att nivån är problematisk för en del företag men bedöms kunna fungera för den grafiska branschen i stort.
Grafiskax

Pack-IT fokuserade på förpackningar som verktyg för att vinna kunder

Medan butikshyllorna tävlar om din uppmärksamhet utkämpas en intensiv innovationsstrid bakom kulisserna. Den 11 mars samlade Canon förpackningsindustrin för ett seminarium där framtiden för förpackningar, butiksdisplayer och hållbara lösningar stod i fokus.
Canonx

Sverige pantade över 2,8 miljarder burkar och flaskor 2024

Antalet pantade förpackningar i Sverige har ökat med nära 6 procent under 2024, till över 2,8 miljarder flaskor och burkar, eller 271 per person. Det visar nysläppta siffror från Returpack/Pantamera.
Pantamera Express - Returpack, Norrköping. Fotograf Ristenstrand 2024