Förvirring kring BPA:s farlighet: Bisfenol A utgör ingen fara enligt europeisk livsmedelsmyndighet

PUBLICERAD: 22 januari 2015
UPPDATERAD: 25 januari


Vem ska jag tro på” sjöng Thomas Di Leva en gång. Och den frasen kan stå som synonym för den förvirring och de motsägelsefulla besked, som råder kring det här med tillsatsämnet bisfenol A (BPA) som bland annat finns i plastförpackningar, terminalkvitton, etc.
Häromdagen skrev vi om hur regeringens särskilde utredare Anders Turesson anser att BPA är hälsovådligt och snarast bör förbjuds och fasas ut från kvitton och plastytskikt, som kommer i kontakt med livsmedel.
Och nu kommer Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, med en utvärdering, där man säger att den mängd bisfenol A, som vi får i oss, inte bedöms skada hälsan…

Livsmedelsverket skriver i ett pressmeddelande på sin hemsida att Efsas bedömning att BPA inte skadar vår hälsa gäller för alla åldersgrupper och även foster.
Efsa sänker i sin nya bedömning värdet något, jämfört med en tidigare preliminär uppskattning, för den mängd bisfenol A, som en person kan få i sig varje dag hela livet utan risk för hälsan. Men även med denna lägre nivå –, fyra mikrogram per kilo kroppsvikt och dag istället för fem – bedömer myndigheten att den mängd bisfenol A vi får i oss inte skadar hälsan.

Den högst uppmätta mängden bisfenol en person kan bli utsatt för från mat och andra källor som damm, kosmetika och kvitton bedöms enligt Efsa vara tre till fem gånger lägre än TDI (Tolerabelt Dagligt Intag).

”De grupper som vid ´worst case´-beräkningar skulle få i sig mest bisfenol A, från både mat och andra källor, skulle komma upp till 1,5 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag och det innebär alltså att det fortfarande finns god marginal till TDI, säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket.

Enligt pressreleasen har Efsa i sin bedömning använt sig av en större säkerhetsfaktor än de brukar av hänsyn till de osäkerheter, när det gäller vissa hälsoeffekter på till exempel fortplantning, beteende och påverkan på immunförsvaret, som finns rörande BPA.

”Vi förutsätter att Efsas utvärdering får genomslag i den fortsatta politiska hanteringen av bisfenol A i Sverige”, säger Fredrik Torehammar, Public Affairs-ansvarig på Livsmedelsföretagen.

När det gäller det betänkande som regeringens särskilde utredare presenterade häromdagen och det till betänkandet kopplade förslaget att bisfenol A bör vara borta från ytskikt i kontakt med livsmedel före år 2020, menar Livsmedelsföretagens talesman att BPA-frågan bör avgöras genom beslut i EU.

”Bisfenolfrågan bör hanteras och regleras på EU-nivå. Och här väger Efsas utvärdering tungt”, säger Fredrik Torehammar.

Läs vår tidigare artikel om särskilde utredarens betänkande HÄR.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx