Fortsatt stabil utveckling för pappersförpackningar

PUBLICERAD: 22 mars 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Moody´s Investor Service förutspår fortsatt stabil utveckling för pappersförpackningar.

USA-baserade kreditvärderingsinstitutet Moody´s Investors Service förutspår fortsatt stabil utveckling för den globala industrin inom papperbaserade förpackningar och för hygienpappersprodukter (tissues). Även för den globala pappers- och skogsindustrin är årets utsikter stabila, enligt Moody´s.

”Vi förväntar oss att rörelseresultaten för de 39 aktörer inom pappers- och skogsprodukter, som ingår i vår globala undersökning, ska öka med mellan två och fyra procent det närmaste året eller så. Högre priser, produktivitetsförbättringar och förvärvsrelaterade synergier samt en starkare efterfrågan på trävaror, pappersförpackningar och marknadsmassa kommer att driva vinsttillväxten, men denna kommer delvis att kompenseras av lägre efterfrågan på papper samt stigande kostnader för frakter, arbetskraft, energi och kemikalier”, säger Ed Sustar, Senior Vice President hos Moody´s.

När det gäller Europa förväntar sig Moody´s att de elva europeiska aktörer, som ingår i prognosen – och som representerar 27 procent av den globala nominella industrins rörelseresultat – också ska öka sina rörelseresultat med två till fyra procent under prognostiden. Höjda priser och ökad efterfrågan på bland annat specialpapper och pappersförpackningar lägger grunden för den positiva prognosen.

Moody´s skriver att företag som Smurfit Kappa, Mestä Board och Mondi, vilka sysslar med pappersbaserade förpackningar, kommer att dra nytta av pågående produktivitetsförbättringar och något ökande efterfrågan och höjda priser.

Av Moody´s prognos framgår också att den europeiska volymen för pappersbaserade förpackningar kommr att  öka, när den europeiska ekonomin förbättras och konsumenterna köper mer varor på nätet. Dessutom förväntar instututet sig en ökning av rörelseresultatet för europeiska träbaserade byggproducenter som Stora Enso, eftersom större investeringar i bostadsbyggande och renovering stärker efterfrågan på timmer och byggnadsproidukter i trä.

Hela Moody´s prognos kan läsas/laddas ner via pdf-länken nedan.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x