Fortsatt prisuppgång och bristsitutation på plastråvara

PUBLICERAD: 4 juni 2021
UPPDATERAD: 25 januari

|Tabell: IKV|

Den obrutna prisuppgången och den fortsatta bristen på många plaster fortsätter att sätta press på tillverkare av plastförpackningar. Det visar en tysk undersökning bland plastförpackningsföretag.

En aktuell undersökning bland medlemmarna i IK Industrievereinigung Kunststoffverpackungen i slutet av maj visar hur extremt spänd situationen i branschen fortsätter att vara: enligt företagen har priserna på många standardplaster ökat med mer än sjuttio procent sedan början av året. Dessutom har transport- och logistikkostnaderna stigit kraftigt. Förutom detta fortsätter bristen på viktig plastråvara att orsaka förpackningstillverkare betydande problem i produktionen.

Råvaruflaskhalsarna fortsätter att påverka all plast, även om det totalt sett finns tecken på en mindre lättnad. Sextiosju procent av de deltagande företagen rapporterar en för närvarande dålig till mycket dålig situation när det gäller tillgång på råvara – för en månad sedan var siffran knappt åttio procent. Liksom föregående månad var åtta av tio tillverkare av plastförpackningar tvungna att minska produktionen på grund av brist på råvaror, var femte till och med i mycket stor omfattning.

Även återvunna material noterar höga prishöjningar. De högsta prisnivåerna registrerades i slutet av maj för LLDPE och LDPE med + sjuttiofem procent respektive + sjuttiofyra procent, följt av PP, HDPE, PE, PA, PS, PVC och EPS (vardera mellan + sextiosju och + sjuttioen procent). I vissa fall är tilläggen betydligt högre än dessa genomsnittliga värden. Priserna på återvunnen plast fortsätter också att stiga: Sedan början av året har priserna på återvunnen PP, LDPE och PS stigit med mer än femtio procent. Återvunnen PET är i genomsnitt fyrtiotre procent dyrare än för fem månader sedan.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax