Fortsatt prisuppgång och bristsitutation på plastråvara

PUBLICERAD: 4 juni 2021
UPPDATERAD: 25 januari

|Tabell: IKV|

Den obrutna prisuppgången och den fortsatta bristen på många plaster fortsätter att sätta press på tillverkare av plastförpackningar. Det visar en tysk undersökning bland plastförpackningsföretag.

En aktuell undersökning bland medlemmarna i IK Industrievereinigung Kunststoffverpackungen i slutet av maj visar hur extremt spänd situationen i branschen fortsätter att vara: enligt företagen har priserna på många standardplaster ökat med mer än sjuttio procent sedan början av året. Dessutom har transport- och logistikkostnaderna stigit kraftigt. Förutom detta fortsätter bristen på viktig plastråvara att orsaka förpackningstillverkare betydande problem i produktionen.

Råvaruflaskhalsarna fortsätter att påverka all plast, även om det totalt sett finns tecken på en mindre lättnad. Sextiosju procent av de deltagande företagen rapporterar en för närvarande dålig till mycket dålig situation när det gäller tillgång på råvara – för en månad sedan var siffran knappt åttio procent. Liksom föregående månad var åtta av tio tillverkare av plastförpackningar tvungna att minska produktionen på grund av brist på råvaror, var femte till och med i mycket stor omfattning.

Även återvunna material noterar höga prishöjningar. De högsta prisnivåerna registrerades i slutet av maj för LLDPE och LDPE med + sjuttiofem procent respektive + sjuttiofyra procent, följt av PP, HDPE, PE, PA, PS, PVC och EPS (vardera mellan + sextiosju och + sjuttioen procent). I vissa fall är tilläggen betydligt högre än dessa genomsnittliga värden. Priserna på återvunnen plast fortsätter också att stiga: Sedan början av året har priserna på återvunnen PP, LDPE och PS stigit med mer än femtio procent. Återvunnen PET är i genomsnitt fyrtiotre procent dyrare än för fem månader sedan.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x