Första vinnarna utsedda i ny tävling för plastinnovationer

PUBLICERAD: 28 januari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Dow Chemicals vinnande lättviktskoncept PacXPERT.
|Ronny Debaere (i mitten) tog emot Top Packaging Groups pris flankerad av Patrick Thomas från PlasticsEurope (t.v.) och Kurt Vandenberghe från EU-kommisssionen (t.h.).

De första vinnarna i tävlingen ”European Plastics Innovation Awards” har nu korats. Tävlingen som uppmärksammar användningen av plast såväl i förpackningar som i andra produkter, arrangeras av de europeiska intresseorganisationerna PlasticsEurope och Society of Plastics Engineers.
Vinnarna presenterades vid en speciell ceremoni i Bryssel den 25 januari i närvaro av bland annat flera plastindustriledare samt representanter från EU-kommissionen.

Vinnare utsågs i sju olika kategorier, som exempelvis design, materialinnovation, bästa hybrid- och lättviktsprodukter, m fl.

Av förpackningsrelaterade vinnare kan nämnas Dow Chemical Co. Europe, som i kategorin ”Best Substitute Product for Enhanced Sustainability” tog hem segern med sitt PacXPERT-koncept, som består av lättviktiga plastbehållare för olika typer av fasta och viskösa produkter.

PacXPERT är ett alternativ till styva hinkar och kanistrar och tillverkas i volymer från två till 20 liter. Behållarna är lätta att bära tack vare sina bärhandtag och den flexibla konstruktionen gör att de enkelt kan tömmas på hela sitt innehåll.

I kategorin “Best Design for End-of-Life” blev franska Top Clean Packaging vinnare med en nyutvecklad transportförpackning i plast för vin- och champagneflaskor. Förpackningen skyddar flaskorna och är mindre skrymmande än existerande förpackningslösningar. Den kan även används för hyllexponering av flaskorna.

Nästa upplaga av European Plastics Innovation Awards kommer att äga rum år 2017. Närmare detaljer om tävlingen kommer att presenteras i slutet av 2016.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning