Första maskinen för tillverkning av produkter i DuraPulp-material

PUBLICERAD: 23 september 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Södras VD Lars Idermark invigde den första industriella maskinen för tillverkning av produkter av DuraPulp. (Foto: Henrik Björnsson)|DuraPulp-materialet är nedbrytbart och förnyelsebart. Det är mycket hållbart och kan formas flera olika typer av produkter|från förpackningar och industrikomponenter till exklusiva designföremål. (Foto: Henrik Björnsson)

Den 22 september invigde skogs- och pappersbolaget Södra den första industriella maskinen för att kunna tillverka produkter ur det banbrytande biokompositmaterialet DuraPulp. Med DuraPulp levererar Södra en lösning på hur fossila produkter kan ersättas i framtiden. 
DuraPulp är ett nedbrytbart och förnyelsebart material, som är formbart, beständigt, vattenavvisande och mycket hållbart. Det kan användas till allt från bruksprodukter som förpackningar och industrikomponenter till  sofistikerade designprodukter.

DuraPulp har utvecklats av Södra och produktionssätts nu i en pilotmaskin med ny teknik för första gången. 

Södra skriver i ett pressmeddelande att invigningen är ett första steg mot en industriell tillverkning av DuraPulp, för att kunna tillverka produkter enligt kundens önskemål. Såväl materialet som tillverkningen av produkter från det, skiljer sig mycket från det traditionella. Det krävs både teknisk spetskompetens för tillverkningen och teknisk support för kunder, som ska använda materialet. Nu läggs grunden till en anläggning, som kan användas som teknikpresentation. När anläggningen är klar, kommer nya kunder också kunna använda den för att skapa sin produkt.

”Tekniken Södra nu presenterar är fullständigt ny och finns inte på marknaden. Vi presenterar inte en färdig hyllvara, utan en lösning på hur fossila produkter kan ersättas. Med DuraPulp kan vi erbjuda ett oerhört miljövänligt alternativ med stora möjligheter inom design, användarvänlighet och hållbarhet”, skriver bolaget i meddelandet.

Södra har under lång tid arbetat med utveckling av nya material, som ska kunna ersätta de fossila produkterna. Ingångskomponenterna i materialet DuraPulp är enkla., medan processen med att forma själva materialet är betydligt mer komplex. Med rätt teknik smälts polymeren och integrerar med cellulosan, samtidigt som det fungerar som en slags armering av cellulosafibrerna.
Bland de demoprodukter med DuraPulp, som Södra hittills tagit fram, finns den uppmärksammade barnstolen Parupu samt exklusiva förpackningar och industrikomponenter.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx