Första grönsaksproducenten ansluten till Bowers pantsystem

PUBLICERAD: 6 december 2021
UPPDATERAD: 25 januari

SydGrönts plastförpackningar för frukt och grönsaker blir nu pantningsbara via pantsystemet Bower. (Bild SydGrönt)|Suwar Mert är grundare och VD på Bower. (Bild RISE)|Anette Ekstrand är produkt- och marknadschef på SydGrönt.(Bild privat)

SydGrönt i Helsingborg blir den första grönsaksproducenten i Sverige som ansluter sig till app-baserade pantsystemet Bower.

Samarbetet med Bower innebär att konsumenter kan skanna tomma plastförpackningar från SydGrönt i en smart telefon med Bower-appen och få pengar på sitt konto eller skänka panten till välgörande ändamål när de återvinner plastförpackningarna vid en återvinningsstation.

Anette Ekstrand är produkt- och marknadschef på SydGrönt.(Bild privat)

SydGrönt skriver i ett pressmeddelande att man startar samarbetet med Bower som en del i omställningen för att minska sitt klimatavtryck. SydGrönt blir därmed den första grönsaksproducenten i Sverige som tillsammans med Bower gör sina plastförpackningar pantbara.

”Som användare av förpackningar har vi ett ansvar att underlätta att den plast, som vi använder för att skydda råvaran, också sorteras rätt och kan återanvändas till nytt material. Vi tror och hoppas att pantningsbara plastförpackningar kan öka medvetenheten och viljan att återvinna plastförpackningar”, säger Anette Ekstrand, produkt- och marknadschef på SydGrönt.

Suwar Mert är grundare och VD på Bower. (Bild RISE)

Den svenskutvecklade återvinningsappen Bower lanserade 2018 en unik lösning, som gör det möjligt att med hjälp av mobilen panta i princip alla typer av förpackningar på Sveriges återvinningsstationer och på så sätt samla poäng, vilka kan användas vid nästa köp eller doneras till ett välgörande ändamål.

”Vad vi måste göra för att uppnå den cirkulära ekonomin är att se till att saker som vi producerar samlas in och blir något nytt, och det är den funktionen vi fyller”, förklarar Suwar Mert, VD på Bower.

SydGrönt är en ekonomisk förening och producentorganisation, som ägs av ett 90-tal svenska odlare av frukt och grönsaker. SydGrönt, som har sitt säte i Helsingborg, utvecklar, säljer och distribuerar ett sortiment av svenskproducerad frukt och grönsaker till hela den svenska dagligvaruhandeln.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Stora förändringar i Nordisk Bioplastförenings styrelse

När Nordisk Bioplastförening höll årsmöte den 15 mars blev det stora förändringar vid val av styrelse.
Delar av nya styrelsenx

EU vägleder kring bioplast i ramdokument

I ett ramdokument reder EU-kommissionen ut begreppen kring biobaserad, komposterbar och biologiskt nedbrytbar plast, och ger vägledning kring när och hur de ska användas
kompost