VTT-forskaren Mona Arnold talar om ekosystemets behov

PUBLICERAD: 24 augusti 2022
UPPDATERAD: 25 januari

|Mona Arnold, huvudforskare vid finska VTT, bjuder in till framtidssamtal på Scanpack Summit. (Bild pressbild)

På Scanpack Summit kommer forskaren Mona Arnold att bjuda in till samtal kring hur vi ska få hållbara förpackningar som passar in i ekosystemet och den cirkulära ekonomin.

Mona Arnold, huvudforskare vid finska VTT, bjuder in till framtidssamtal på Scanpack Summit. (Bild pressbild)

Mona Arnold är huvudforskare på finska forskningsinstitutet VTT och expert inom den cirkulära ekonomins processer och teknologier. Trots att förpackningsindustrins utmaningar är många så är Mona Arnold hoppfull. På Scanpack Summit i oktober ska hon nu dela med sig av sin expertis och sin djupa kunskap.

”Jag ser mycket fram emot möjligheten att diskutera de här frågorna med representanter från industrin. Att få höra vilka deras utmaningar är. Det är en dialog som måste finnas och som behöver betonas mer. För att åstadkomma ett mål, som hållbar paketering, behöver vi ha med representanter från hela värdekedjan och dessutom support och initiativ från offentliga organisationer, inklusive forskningen och beslutsfattare. Tillsammans behöver vi jobba mot win win-lösningar”, säger Mona Arnold.

Förpackningar i ett ekosystem

Mona Arnold har haft ett stort engagemang i miljöfrågor under hela sitt liv och har sedan tidigare en bred erfarenhet av valorisering av olika avfallsmaterial och skrotade produkter. Men under senare år har hennes forskning fokuserats mycket på cirkularitet, utveckling och innovation av det hållbara systemet. Något som hon tar med sig in i samtalen på Scanpack Summit.

”Jag vill prata om involveringen av hållbara paketeringar i ett ekosystem. Och lyfta hållbarhet från vaggan till graven, från förpackningens design till livsslut. Jag vill belysa och stötta olika cirkulära processer och nya lösningar för återvinning som ekosystemet behöver”, säger hon.

I Mona Arnolds arbete ingår det att förse både privat och offentlig sektor med forskning. I sin roll får hon en omfattande inblick i utvecklingen och de utmaningar som förpackningsindustrin står inför.

Förpackningsindustrins mismatch

Fakta om Mona Arnold

Mona Arnold är Lic. Tech., MBA och är huvudforskare vid det statliga tekniska forskningscentrumet VTT i Finland.
Mona Arnold har sin expertis inom cirkulär ekonomis processer och teknologier och hur man utvecklar cirkulära och hållbara affärsmodeller och värdekedjor. Hon har en bred erfarenhet av valorisering av olika avfallsmaterial och uttjänta produkter, såsom kommunalt slam och uttjänta fordon.
På senare tid har Mona Arnold varit involverad i flera projekt som rör hantering av plastavfall och förebyggande av avfall och hon leder bland annat ett projekt om lösningar för flytande plastskräp, och analyserar bildandet av innovationsekosystem i samband med plastavfallsvalorisering.
Mona Arnold är också engagerad i vattenförvaltning och dess digitalisering och aktiv medlem i den europeiska teknikplattformen Water Europe.

”Förpackningar står i centrum av den europeiska cirkulära agendan och utmaningarna är många. Till att börja med behöver vi titta mer på förpackningens funktion. Idag tittar man på den som något onödigt och negativt. Men förpackningar spelar en viktigt roll för hållbarhet. De har till exempel en funktion som minskar avfall och svinn. Ibland glömmer vi bort varför vi använder förpackningar från början. Sedan finns just nu en mismatch i industrin. Förpackningarna utvecklas snabbt och får allt fler funktioner för olika områden, som logistik till exempel, men återvinningssystemen har inte kommit tillräckligt långt för att effektivt återvinna mera komplexa material”, framhåller Mona Arnold.

Mona Arnold tror dock att det bara är en tidsfråga tills den mismatch, som finns idag, försvinner.

”Förpackningsindustrin jobbar mycket hårt med nya material och nya innovationer relaterade till förpackningar och att minska plast i innehållet. Jag är hoppfull. Om 20-30 år ser jag inte att vi kommer att ha den här mismatchningen kvar.”

Ett internationellt helhetsperspektiv

Inom förpackningsindustrin är många företag globala aktörer. Det faktumet innebär en utmaning och ett större behov av samarbete över landsgränser.

”System för återvinning och avfall ser olika ut i olika länder. Företag inom den här industrin behöver förhålla sig till olika regler och krav på olika marknader och det är verkligen en utmaning. Jag hoppas att vi på Scanpack Summit lyckas inspirera besökare och höja blicken till ett helhetsperspektiv. Jag vill motivera företag att utveckla sin egen verksamhet och sina produkter och att vi ska ta ett gemensamt internationellt grepp i branschen”, avslutar Mona Arnold.

—————————————————–

Scanpack Summit är en strategiskt inriktad framtidskonferens med internationell utblick, som sammanför ledande beslutsfattare inom såväl förpackningsbranschen som politik och forskning. Scanpack Summit är en del av Scanpack, norra Europas största förpackningsmässa, som äger rum 4 – 7 oktober 2022 på Svenska Mässan i Göteborg.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx