![](https://sepacknews.signprint.se/wp-content/uploads/sites/6/2023/01/ezgif.com-webp-to-jpg-24-1024x683-1.jpg)
Forskare vid Karlstads universitet får drygt 3,8 miljoner för ett nytt forskningsprojekt om transformativ förpackningsdesign. Projektet syftar till att öka konsumenters och förpackningsutvecklares kunskap om livsmedelsförpackningar i plast.
– Vi vill bidra till att råda bot på den förvirrade debatten om plastförpackningar genom att utveckla ny kunskap och skapa en guide för hur man kan välja förpackning som har mindre påverkan på miljön totalt, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem och projektledare för det nya projektet.
Projektet pågår i tre år
Projektet Transformativ förpackningsdesign för hållbar utveckling ska pågår under tre år. Målet är att ta fram en guide kring förpackningsdesign med syfte att minska den totala miljöbelastningen. Projektet, som leds av forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, tilldelas drygt 3,8 miljoner av Plastutmaningen som matkedjan Lidl står bakom för att skapa initiativ för framtiden.
– Vi behöver medvetandegöra förpackningens funktioner och förstå hur dessa bidrar till att minska matsvinnet – ett minskat matsvinn är nödvändigt för att vi ska klara utmaningar med minskad klimatpåverkan från livsmedelssektorn.
Ska guida rätt
Projektet tittar på konsumenternas hantering av produkter och förpackningar, men även vad som avgör vilken förpackning konsumenten i slutändan väljer samt öka kunskapen och förståelsen om förpackningslösningar.
– Vårt projekt ska öka konsumenters och förpackningsutvecklares kunskap inom området så att matsvinnet minskar samtidigt som miljöpåverkan av själva förpackningarna minskar, säger Helén Williams.
Fem pristagare i Plastutmaningen
Totalt tio miljoner kronor finns i potten inom Plasutmaningen som stöd till hållbarhetsprojekt kopplade till plast. Fem pristagare utsågs och fick ta del av prispotten: Friluftsfrämjandet, Karlstads universitetet, Rise IVF, KTH Kemisk Återvinning och Rise.