Förpackningsgillet tar över som svensk arrangör av ScanStar

PUBLICERAD: 10 juni 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Glada ScanStar-vinnare 2017, när tävlingen arrangerades i Finland. (Bild ScanStar)

Osäkerhet har rått om framtiden för den svenska delen av den nordiska förpackningstävlingen ScanStar, men nu vill Svenska Förpackningsgillet träda in som garant för den svenska representationen.

Osäkerheten kring ScanStars svenska del har uppstått i och med att Intressentföreningen Packforsk tillkännagett att man upphör med sin verksamhet. Intressentföreningen har varit svensk representant i den nordiska förpackningsorganisationen SPA (Scandinavian Packaging Association), som i sin tur arrangerat ScanStar-tävlingen, vilken alternerat mellan de nordiska länderna.

Nyhetssajten packnet.se skriver nu att Svenska Förpackningsgillet förklarat sig villigt att träda in i Intressentföreningen Packforsks ställe och garantera att ScanStar-tävlingen även i fortsättningen får svensk representation.

Bakom initiativet att engagera Förpackningsgillet som ansvarig för den svenska delen i ScanStar finns ett personligt engagemang av Magnus Sidling, affärsutvecklingschef på företaget aPak.

”För oss är priserna i ScanStar och WorldStar förpackningsbranschens Oscarstatyetter. ScanStar har alltför gamla anor och alltför stolt historia för att försvinna och glömmas bort, särskilt i ett land som vårt med en så framgångsrik och innovativ förpackningsindustri”, säger Magnus Sidling till packnet.

En kommitté, som leds Mikael Gällstedt, styrelseledamot i Förpackningsgillet, har nu tillsatts för att dra upp riktlinjerna för arbetet i ScanStar genom Scandinavian Packaging Association.

”Det är tack vare Magnus Sidling på aPak, som vi nu formerar en grupp, som tar sig an detta uppdrag i regi av Svenska Förpackningsgillet. Och vi har fått Intressentföreningen Packforsks välsignelse. De är tacksamma att någon annan nu tar vid”, säger Mikael Gällstedt till packnet.

Magnus Sidling har skissat på en handlingsplan, som kommittén nu ska ta ställning till.

”Planen har i stort sett fyra delmoment, som vi kommer att jobba med; prisutdelningen, tävlingen, jury och marknadsföring. Det är en hel del administration och fotarbete på fältet, som måste till, för att det ska bli en bra höjd på Sveriges tävlingsbidrag”, säger Magnus Sidling till packnet.

År 2021 arrangeras ScanStar i och av Sverige. Det är samma år som den stora förpackningsmässan Scanpack 2021 äger rum på Svenska Mässan i Göteborg och man har redan fått ett förhandsbesked av Svenska Mässan att de är positiva till att priset delas ut där och att de vill bidra till att det blir ett bra arrangemang på mässan.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}