Förpackningsforskare i finalen till Årets Hållbarhetsinitiativ

PUBLICERAD: 28 augusti 2020
UPPDATERAD: 25 januari

För sin forskning kring förpackningar och matsvinn är teamet Helén Williams och Fredrik Wikström vid Karlstad universitet nominerade som finalister till Årets Hållbarhetsinitiativ 2020. (Bild Karlstad universitet)|”Vi har fått in rekordmånga nomineringar och juryn har haft ett tufft arbete”, säger Pontus Björkdahl, Svenska Retursystem. (Bild Svenska Retursystem)

Förpackningsforskarna Helen Williams och Fredrik Wikström från Karlstad universitet är med bland finalisterna till Årets Hållbarhetsinitiativ 2020. Bakom utmärkelsen står Svenska Retursystem och Pantamera och priset delas ut vid Dagligvarugalan, som i år blir digital och äger rum den 8 oktober.

Teamet Helén Williams och Fredrik Wikström vid CTF (Centrum för tjänsteforskning) vid Karlstads universitet, forskar om förpackningens roll för minskat matsvinn.
Så här skriver juryn i sin motivering till deras finalplats:
Deras forskning har tagit död på många myter och gett viktig kunskap kring förpackningens roll för minskat matsvinn. Det handlar framför allt om att förpackningen ofta målas upp som en stor miljöbov, men är nödvändig för att transportera och skydda maten. Deras senaste studie visar bland annat att det är mer klimatsmart att välja portionsförpackat och mindre förpackningar. Forskningen har inte bara fått stort genomslag i Sverige, utan även internationellt.”

De övriga finalisterna är Axfoundation och Ekotipset.

Axfoundation driver ett utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel på Torsåkers gård, strax norr om Stockholm.
Axfoundations finalnominering motiveras så här av juryn:
Här samlas representanter från hela livsmedelskedjan för att hitta lösningar för ett hållbart matsystem. Till exempel goda och hållbara alternativ till kött och att minska beroendet av importerad soja. Under senaste året har deras arbete med att odla proteingrödor, som kan växa i Sverige, nått framgångar. Baljväxtfärsen gjord av sötlupin, åkerböna och gråärt har fått genomslag med ökande volymer i både dagligvaru- och restaurangbranschen. Axfoundations arbete på Torsåker har stor potential att göra avsevärd skillnad för Sveriges framtida livsmedelsförsörjning.”

Ekotipset, som drivs av Ellinor Sirén, har över 250.000 följare och följarskaran ökar hela tiden.
Så här motiveras Ekotipsets nominering till finalen:

Ellinor Sirén brinner för enkla tips för en miljövänlig och giftfri vardag. Hon inspirerar på ett positivt sätt snarare än med pekpinnar och tycker att alla steg åt rätt håll är bra – även små! Det är Ekotipsets ”fel” att ättikan och bikarbonatet helt plötsligt blivit extremt populära produkter, som alla ska ha hemma. Hon får oss att putsa, skura och gno med glädje: Roligt, klurigt och helt rätt i tiden.”

”Juryn har haft ett tufft arbete”, säger Pontus Björkdahl. (Bild Svenska Retursystem)

”Vi har fått in rekordmånga nomineringar till Årets Hållbarhetsinitiativ och vi i juryn har haft ett tufft arbete. Vi är mycket stolta över de tre finalisterna, som representerar helt olika verksamheter, men som alla på fantastiska sätt främjar livsmedelsbranschens arbete med hållbarhet”, säger Pontus Björkdahl, hållbarhetschef på Svenska Retursystem.

I juryn för Årets Hållbarhetsinitiativ sitter Katarina Lundell, Pontus Björkdahl, Louise Ungerth, Katarina Rosenqvist och Mi Andrén.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432