Förpackningsbranschen sörjer: profilen Bo Thulin har avlidit

PUBLICERAD: 4 april 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Bo Thulin, 1945 – 2022. (Bild Sweflex/© Peter Norén)|Bo Thulin i sitt esse – i tryckhallen med både unga adepter och erfarna branschkollegor.

Förpackningsprofilen Bo Thulin, känd för sina insatser inom Tetra Pak, Miller Graphics, Brobygrafiska, Sweflex, m fl har gått bort.
Här tecknas hans minne av två av hans många förpackningsvänner:

In memoriam: Bo Thulin

En fantastisk branschkollega och vän har lämnat oss.

Bo Thulin är ett namn som förknippas med driv, social talang och en enorm fallenhet att driva branschen framåt.
Han kom från hjärtat i förpackningsbranschen i Lund, där han började som 16 årig springpojke på Åkerlund & Rausing. För TetraPaks räkning kom han att hålla ställningarna som produktionschef i Ryssland och resan gick vidare även till Filippinerna. På hemmaplan kom han att utveckla både branschnätverk, prototypparker och utbildningar för branschen.

Bo Thulin i sitt esse – i tryckhallen med både unga adepter och erfarna branschkollegor.

1992 var grafiska branschen inne i en period av stor teknikförändring och omstrukturering. TetraPak etablerade sig i Sunne och var i stort i behov av arbetskraft. Bo, som då var fabrikschef på Miller Graphics, fick erbjudandet att finna den första tryckpressen för Brobygrafiska Utbildning. Med sin enorma kunskap och engagemang för förpackningstryck och förpackningsutveckling fick han en självklar position i utbildningarnas utformning.

1995 blev Bo en av initiativtagarna till branschorganisationen Sweflex, Svensk Flexografiförening, med sina idag närmare 70 medlemmar.

Hans utveckling av Brobygrafiska Utbildnings prototyppark var betydande i rollen som projektledare för både EU-projekten TUFF, Teknisk Utveckling för framtidens förpackningstryck och Smartprint. Dessa ledde till möjligheten att investera i ytterligare en tryckpress för skolan i samverkan med Sweflex, The Packaging Arena och Karlstad Universitet 2007.

En rad synergieffekter för branschen möjliggjordes mycket tack vare Bo Thulins insatser för skolan och hans breda kontaktnät som ständigt syntes på skolan. Hans vidgade perspektiv på vad branschen skulle bidra med även i samhällsfrågor var alltid inspirerande och mycket starkt.

Bo var lika hemma i Gettjärn som i Kuala Lumpur, Cape Town eller på en mässa i Düsseldorf. Han var en människa med stort hjärta och genuint engagemang för de människor han kom i kontakt med. Bo var alltid resultatinriktat och leveranssäker med vad han åtog sig, men glömde aldrig, inte för en sekund, människorna på vägen.

Tack för allt, vår allas vän Bosse.

Selinda Östnor & Tommy Nilsson / Två vänner av många

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Evolabel siktar på ökning på den amerikanska marknaden

Den svenska tillverkaren av print-and-apply maskiner, Evolabel, visade sina lösningar på interpack. Evolabel är en stor leverantör av den här typen av märkningsutrustningar, men man jobbar lite i det tysta.
Magnx

Nu ökar användningen av plastbärkassar

Årsförbrukningen i Sverige för typen av plastbärkassar som mat vanligtvis bärs hem i var 17 kassar per person under 2022. Det är en liten ökning från 2021.
glada påsar

Europapremiär för digital etikettstans

Packnews bevakade den nyligen avslutade Fespamässan i München. Hos företaget Jwei var en digital etikettstans för små och större etikettproduktioner var en av nyheterna.
Primotek_Rise-1024x768x

Automatiserad inpackning av stora gods spar pengar och miljö

Pruszyński Sp. z o.o är en stor polsk tillverkare av takplåtar och fasader av stål som nu har installerat förpackningslinjen RoRo StretchPack på sin anläggning i Polen.
Pruszynski - packed productx