Förpackningsbolag bötfälls för kartellbildning

PUBLICERAD: 24 juni 2015
UPPDATERAD: 25 januari

"Karteller drabbar de enskilda konsumenterna och kan inte tolereras”|säger danska EU-kommissionären Margarethe Vestager.

EU-kommissionen har dömt åtta europeiska förpackningstillverkare samt två distributörer av livsmedelsförpackningar till sammanlagt 115 miljoner euro (ca 1 miljard kronor) i böter för olaglig kartellbildning.
De olika bolagen, där bland annat finska Huhamäki Oyj ingår, har periodvis varit delaktiga i minst en av de fem kartellerna, vilka verkat på olika europeiska och nordiska marknader för livsmedelstråg i cellplast (EPS) och polypropen (PP). Inom kartellerna har bolagen kommit överens om prissättningar och fördelat kunder mellan sig.

De åtta bötfällda bolagen är finska Huhtamäki, franska Nespak och Vitembal, tyska Silver Plastics, italienska Coopbox, Magic Pack och Sirap-Gema samt brittiska Linpac. De två distributörerna är portugisiska Ovarpack och brittiska Propack. De olika kartellerna har verkat mellan åren 2000 och 2008 och såväl tidsperioder som geografiska marknader och vilka bolag, som ingått i kartellerna, har skiftat.
 
”Miljoner konsumenter, som köpt livsmedel, har potentiellt drabbats av dessa karteller. I stället för att konkurrera på sina egna meriter delade de berörda företagen upp dagligvaruförpackningsmarknaden mellan sig och kom överens om priser. Karteller skadar hela vår ekonomi, förhindrar utveckling och innovation och kommer inte att tolereras”, säger danska Margarethe Vestager, som är EU-kommissionär med ansvar för konkurrenspolitik.

Böterna för de olika bolagen, som ingått i kartellerna, varierar från 65.000 euro (Propack) till 35,9 miljoner euro (Sirpa-Gema). Finska Huhtamäki döms till sammanlagt 15,6 miljoner euro för att man ingått i karteller som verkat i nordvästra Europa och i Frankrike.

Noterbart är att brittiska plastmaterialleverantören Linpac, som ingått i samtliga kartellbildningar genom åren, helt befriades från böter! Linpac var det första företag som avslöjade och erkände kartellbildningarna och som samarbetade fullt ut med EU-kommissionen för att reda ut den omfattande härvan. På så sätt undvek Linpac ett bötesbelopp, som annars kulle uppgått till drygt 145 miljoner euro (ca 1,34 miljarder kronor) och därmed skulle ha överstigit alla de övriga inblandades sammanlagda bötesbelopp! Även andra av företagen fick reducerade bötesbelopp för att de samarbetat med EU-kommissionen i utredningsarbetet.

I ett pressmeddelande skriver EU-kommissionen att kartellerna arbetade med multilaterala och bilaterala kontakter, vilka hölls i anslutning till legitima branschsammankomster. Fysiska möten kompletterades med ett stort antal epostmeddelanden och telefonsamtal.
EU-kommissionen konstaterar också lakoniskt att inom vissa av kartellerna kallade de ingående företagen sina olagliga verksamheter för ”klubben” eller ”maffian”…

EU-kommissionens utförliga pressrelease (på engelska), som bland annat listar de olika bötesbeloppen, vilka kartellbildningar, som verkade när och var ,samt vilka typer av livsmedelstråg, som de olika kartellerna sysslade med, kan du läsa HÄR.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Herrljunga Musteri byter från plast till plast i förpackningar för ingefärashots

Herrljunga Musteri har lanserat sina ingefärashots i en alternativ förpackningslösning. Man har gått från de små PET-flaskorna till påsförpackningar. Det är följden av att retursystemet inte kan hantera flaskor med så låg volym som gäller för shotsen.
Herrljungax

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx