EU-kommissionen har dömt åtta europeiska förpackningstillverkare samt två distributörer av livsmedelsförpackningar till sammanlagt 115 miljoner euro (ca 1 miljard kronor) i böter för olaglig kartellbildning.
De olika bolagen, där bland annat finska Huhamäki Oyj ingår, har periodvis varit delaktiga i minst en av de fem kartellerna, vilka verkat på olika europeiska och nordiska marknader för livsmedelstråg i cellplast (EPS) och polypropen (PP). Inom kartellerna har bolagen kommit överens om prissättningar och fördelat kunder mellan sig.
De åtta bötfällda bolagen är finska Huhtamäki, franska Nespak och Vitembal, tyska Silver Plastics, italienska Coopbox, Magic Pack och Sirap-Gema samt brittiska Linpac. De två distributörerna är portugisiska Ovarpack och brittiska Propack. De olika kartellerna har verkat mellan åren 2000 och 2008 och såväl tidsperioder som geografiska marknader och vilka bolag, som ingått i kartellerna, har skiftat.
”Miljoner konsumenter, som köpt livsmedel, har potentiellt drabbats av dessa karteller. I stället för att konkurrera på sina egna meriter delade de berörda företagen upp dagligvaruförpackningsmarknaden mellan sig och kom överens om priser. Karteller skadar hela vår ekonomi, förhindrar utveckling och innovation och kommer inte att tolereras”, säger danska Margarethe Vestager, som är EU-kommissionär med ansvar för konkurrenspolitik.
Böterna för de olika bolagen, som ingått i kartellerna, varierar från 65.000 euro (Propack) till 35,9 miljoner euro (Sirpa-Gema). Finska Huhtamäki döms till sammanlagt 15,6 miljoner euro för att man ingått i karteller som verkat i nordvästra Europa och i Frankrike.
Noterbart är att brittiska plastmaterialleverantören Linpac, som ingått i samtliga kartellbildningar genom åren, helt befriades från böter! Linpac var det första företag som avslöjade och erkände kartellbildningarna och som samarbetade fullt ut med EU-kommissionen för att reda ut den omfattande härvan. På så sätt undvek Linpac ett bötesbelopp, som annars kulle uppgått till drygt 145 miljoner euro (ca 1,34 miljarder kronor) och därmed skulle ha överstigit alla de övriga inblandades sammanlagda bötesbelopp! Även andra av företagen fick reducerade bötesbelopp för att de samarbetat med EU-kommissionen i utredningsarbetet.
I ett pressmeddelande skriver EU-kommissionen att kartellerna arbetade med multilaterala och bilaterala kontakter, vilka hölls i anslutning till legitima branschsammankomster. Fysiska möten kompletterades med ett stort antal epostmeddelanden och telefonsamtal.
EU-kommissionen konstaterar också lakoniskt att inom vissa av kartellerna kallade de ingående företagen sina olagliga verksamheter för ”klubben” eller ”maffian”…
EU-kommissionens utförliga pressrelease (på engelska), som bland annat listar de olika bötesbeloppen, vilka kartellbildningar, som verkade när och var ,samt vilka typer av livsmedelstråg, som de olika kartellerna sysslade med, kan du läsa HÄR.