Förpackningsåtervinningen väntas slå rekord under julen

PUBLICERAD: 18 december 2020
UPPDATERAD: 25 januari

FTI förväntar sig en rekordstor återvinning av förpackningar under julperioden i år. (Bild FTI)

Corona-pandemins påverkan på människors beteenden har gjort att det lämnas in alltfler förpackningar till återvinning i Sverige och nu förutspår Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) en rekordåtervinning under julperioden.

5 tips – så återvinner du julen:
* Presentsnören och julkort läggs i vanliga soppåsen.
* Julpapper sorteras som pappersförpackningar.
* Kom ihåg att återvinna plasten kring skinkan, laxen och gröttuben. Lägg dem i behållaren för plastförpackningar.
* Värmeljus och marschaller lämnas till metallåtervinning.
OBS! Den lilla vekeshållaren i värmeljuset måste tas bort annars följer aluminiumkoppen med i stålbadet och kan då inte återvinnas!
* Granen hör inte hemma på återvinningsstationen. Kontakta hyresvärd, bostadsrättsförening eller kommun för information om var den ska lämnas.

Totalt sett förväntar sig FTI att återvinningen under jul och nyår kommer att överstiga 24.000 ton, vilket är mer än 10 procent mer än motsvarande period 2019. Exempelvis spås en ökning ske med 1.700 ton fler pappersförpackningar jämfört med förra julen och landa runt cirka 16.000 ton totalt.

”Mängden virke, som går åt för att producera de pappersförpackningar och det omslagspapper som vi förväntas lämnas till återvinning under julperioden, motsvarar ca 4,3 miljoner julgranar”, skriver FTI i ett pressmeddelande.

”Hemmakontor, mer näthandel och andra förändringar i vardagen på grund av pandemin har gjort att antalet förpackningar, som lämnas till återvinning, ökat. Julen 2020 kommer förmodligen att gå till historien som den jul vi får in flest förpackningar till återvinningsstationerna. Vi vill be alla att tömma, vika och platta ihop förpackningarna så mycket det går, så att mer får plats i behållarna”, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI.

Inför julens förväntade höga tryck på återvinningsstationerna har FTI ökat kapaciteten och sin beredskap med tätare tömningar och städningar.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Fler smarta och intelligenta förpackningar

Del två av rapporten från  AIPIAs, Active & Intelligent Packaging Industry Association, konferens och utställning i Amsterdam.
AIPIA overzichtx

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx