Förpackningen skyddar ägg vid fall från hundra meters höjd..!

PUBLICERAD: 18 december 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Specialförpackningarna, som vägde 20 kilo och bland annat innehöll 30 färska ägg, släpptes från specialflygplan på 100 meters höjd. (Bild Wings for Aid)

Förpackningstillverkaren Smurfit Kappa och stiftelsen Wings for Aid har utvecklat en prisbelönt förpackningslösning för katastrofhjälp. Förpackning skyddar exempelvis ägg från att gå sönder vid fall från 100 meters höjd!

Den innovativa wellpappförpackningen är tänkt att släppas från flyg eller drönare och ska användas för nödleveranser av mat, läkemedel och andra förnödenheter till svåråtkomliga områden. Förpackningen, som vann 2019 års TIACA Air Cargo Sustainability Award, kan släppas från luften utan att innehållet skadas. Prototyptester, som genomfördes med förpackningar innehållande 30 färska ägg, visade att innehållet förblev intakt efter ett fall från 100 meter.

Efter landningen kan förpackningarna återanvändas som skydd för andra ändamål, men om de lämnas utomhus bryts de enkelt ner, då de är 100 procent biologiskt nedbrytbara.

Wings for Aid tilltalades av Smurfit Kappas meriter på hållbarhetsområdet och företagets expertis inom pappersbaserade förpackningar.

”Smurfit Kappa är så mycket mer än en leverantör för oss. Vi ser dem verkligen som en samarbetspartner. Utan de timmar de har lagt på forskning och utveckling i det här projektet skulle vi aldrig ha åstadkomma den optimerade låda, som vi nu har fått fram”, säger Barry Koperberg, VD på Wings for Aid Foundation.

Vid testerna har man använt specialplan, som kan flyga i låga hastigheter. Enligt Wings for Aid har man för närvarande möjlighet att släppa lådor med en kapacitet på 20 kg från 100 meters höjd vid en hastighet av 90 km/h, utan att de tar skada och på en förutbestämd plats. Nästa steg i projektet kommer att vara att släppa paketen från drönare istället för flygplan.

”Vi är glada att kunna bidra i ett så viktigt projekt som att möjliggöra katastrofhjälp och vårt designteam antog verkligen utmaningen. Genom vårt initiativ Better Planet Packaging strävar vi efter att gå bortom vad vi gör som företag och arbeta med partners som Wings for Aid Foundation med nya idéer som gör skillnad”, säger Frank Sinnige, Customer Experience & Innovation Director för Smurfit Kappa Benelux.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x