Förpackningar belönades med Plastovationer

PUBLICERAD: 13 november 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Plastovationer 2014

Den 11 november kunde fem bidrag kamma hem årets vinst och ära i Plastovationer Awards 2014 på Elmia Subcontractor. ICA Sverige kammade hem det stora vandringspriset ”Plastovationer 2014” för sin bisfenolfria musselburk.

Bland årets vinnare märktes två förpackningslösningar:

Plastovationer 2014: Musselburk, ICA Sverige
”Vinnaren har verkligen tänkt till och gjort betydande insatser, inte bara för miljön utan också för konsumenten, genom att ersätta sina tidigare aluminiumförpackningar med en i plast, har ICA Sverige visat att det går att ha ett proaktivt hållbarhetsarbete och samtidigt skapa en förpackningslösning som tilltalar konsumenterna och ökar användarvänligheten samt att man med en helt ny syrgasbarriär som vid rumstemperaturer innebär att hållbarheten för de här produkterna är två år.”

– Vi tittar ständigt på hur vi kan förbättra och jobbar få att få bort all bisfenol ur vårt sortiment till 2015, förklarade Signe Bremell Produktchef EMV/ Product Manager Private Label från ICA Sverige som tog emot det stora priset Plastovationer. Musselburken är fri från bisfenol och ersätter en metallkonservburk.

Plastovationer Miljö 2014: Plastpåsen TrioBioMarine, Ekmans Jönköping/Trioplast

”Med mod och genuin kunskap har vinnaren verkligen gjort ett avtryck, och visat att man kan göra skillnad genom att aktivt göra ett val. Med sin plastpåse TrioBioMarine har Ekmans och Trioplast gemensamt skapat en produkt som avsevärt minskar miljöpåverkan. En betydande del av den konventionella plasten har bytts ut mot ett förnyelsebart och man har på ett innovativt sätt kunnat skapa en plastpåse som är snygg, praktiskt och miljövänlig.”

-Det känns som vi redan vunnit – vi har vunnit våra kunders förtroende. Idag använder många stora varumärken våra påsar, förklarade en nöjd Pär Wik, Marknads- och Försäljningschef på Trioplast.

Fakta om tävlingen:

Plastovationer Awards uppmärksammar innovationer inom svensk och skandinavisk plastbearbetande industri. Tävlingen arrangeras av tidningen Plastforum i samarbete med Elmia Subcontractor, SPIF och IKEM.

Plastovationer vill genom sin årliga premiering av branschernas främsta innovationer, uppmärksamma svensk och skandinavisk plastbearbetande industri som en av den absolut främsta.

Tävlingen arrangeras av tidningen Plastforum i samarbete med Elmia Subcontractor, Svensk Plastindustriförening, SPIF, och Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, IKEM, och belönar alla delar av plast-, gummi-, och kompositindustrin.

Foto: Malin Folkesson, Plastforum

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx