Ny teknik med livsmedelsånga i film bromsar mögeltillväxt

PUBLICERAD: 25 juni 2020
UPPDATERAD: 25 januari


 

SoFresh är ett amerikanskt företag som utvecklat en ny förpackningsteknik som innebär att man kan packa livsmedel i en atmosfär som innehåller livsmedelsånga som bromsar tillväxten av mögel. Därmed kan livsmedels livslängd förlängas.

Det finns över 2 500 luftburna luftsporer som attackerar livsmedel och förstör dem. Enligt SoFresh har man nu en lösning via ett filmmaterial som innehåller exakt rätt mängd av organiskt naturliga ingredienser som ger ett naturligt skydd mot dessa elakingar.

Företaget har utvecklat metoder för att ympa in livsmedelsnaturliga extrakt i film eller behållare och når en kontrollerad mängd ånga i förpackningen. Sporerna absorberar ångan vilket gör att deras metabolism saktas ner till en nivå där det blir svårt för dem att trivas. Eftersom ånga är utvunnen ur livsmedelsextrakt är de säkra för människan enligt SoFresh. Tekniken har testats framgångsrikt på en mängd livsmedel som till exempel bröd, ost och bär och kommer snart att testas även olika grönsaker och frukter, torkat kött och andra livsmedel med låg fuktinnehåll som lätt påverkas.

Filmmaterialet tillverkas genom att man kombinerar inerta polymerer med naturliga växtextrakt och det krävs bara mycket små ändringar i en vanlig process för filmtillverkning. Livslängdsökningen kan skräddarsys beroende på vilken typ av livsmedel som packas och de individuella önskemålen från livsmedelsproducenten. Det kan handla om allt från timmar till dagar.

Källa: AIPIA

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx