Seelution börjar producera förpackningsbarriärer till livsmedelsindustrin som utvinns ur avfallsprodukter från jordbruket.
Seelution grundades hösten 2016 av en grupp investerare i Göteborg med tidigare erfarenhet från miljö- och kvalitetsteknik och pappersindustrin. Med ett förvärv av en produktportfölj med förnyelsebara barriärmaterial skred de till verket för att sätta igång produktionen. Seelution tillsammans med dotterbolaget EmuTec som förvärvades i slutet av förra året har sin expertis inom emulsionsteknik, förnyelsebara barriärer och bestrykningar.
Nu börjar de tillverka en ny typ av förpackningsbarriärer. Produktnamnet är Skalax och produkten skapas genom att man utvinner biopolymerer ur avfallsprodukter från jordbruket. Företaget skriver i ett pressmeddelande att produkten främst riktar sig för användning till livsmedelsförpackningar, exempelvis till kryddpåsar för att hålla ytterskiktet fettfritt. Dessutom stängs syret ute ur förpackningen och på så sätt förlängs livsmedlets hållbarhet.
– De vanligaste barriärer som finns i dag är petroleumprodukter men vår barriär är helt förnyelsebar, säger vd:n Jerker Nilsson på Seelution och tillägger
– Det finns en stor efterfrågan på marknaden, vi har startat produktion och projekterar nu för att bygga ut verksamheten ytterligare.
Seelutions kunder är främst papperstillverkare och konverterare och barriärerna appliceras på kundens produkter med befintlig teknik, så kallad dispersionsbestrykning.
Seelution har kontor i Göteborg och produktionsanläggning i Kristinehamn. Företagets kunder är främst papperstillverkare och konverterare och barriärerna appliceras på kundens produkter med befintlig teknik, så kallad dispersionsbestrykning. Andra områden, utöver livsmedelsindustrin som företaget riktar sig mot är byggindustrin och kunder avseende fisknätsimpregnering.