Förnyelse av styrelsen hos Nordisk Bioplastförening

PUBLICERAD: 30 mars 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Årsmötet leddes av David Karlsson från  Mondi.|Karin Bodin|Polarbrödsgruppen|Michael Carus

Den 30 mars höll Nordisk Bioplastförening ett öppet årsmöte hos Visutech i Göteborg. Årsmötet kompletterades med tre intressanta presentationer och närmare femtio personer var anmälda.
Själva årsmötesdelen avslutades i vanlig ordning med punkten ”övriga frågor”, vilket vid mötet ledde till en diskussion bland deltagarna, om hur föreningen bör eller kan arbeta för att sprida budskapet om bioplasternas roll i samhället. 

Mötesdagen inleddes med en lätt lunch, som föreningen bjöd på, följt av årsmötet där Hans Friedsam, VD på Trade Promotion Förlag AB, som administrerar föreningen, omvaldes som ordförande för en period på två år. 

Lisa Bindgård från Xylophane och Peter Löfvenholm, BioBag, lämnade styrelsen och ersattes av Pernilla Kulleborn, Kulleborn & Stenström och Kjell Ivar Bache från BioBag.

I övrigt består styrelsen av:
Bjarne Högström, Polymerfront/FKuR
Pia Dahlin, BASF
David Karlsson, Mondi
Stefan Söderberg, Iggesund Paperboard
Bo Walllteg (suppleant) Trade Promotion Förlag AB

Tre presentatörer fanns på plats för att avsluta mötet.
Först ut var Karin Bodin, VD för på Polarbrödsgruppen, som gav en intressant bild av det omfattande miljöarbete Polarbröd genomför och som omfattar allt från råvaror till transporter och energi, samt inte minst förpackningar, där man idag har börjat introducera påsar av bioplast för packning av sina bröd, och där tanken är allt bröd (38.000 årston) så småningom ska packas i detta material.

Michael Carus från nova-Institute i Köln, Tyskland, gav en intressant inblick i hur bioplastmarkanden ser ut idag och vad vi kan förvänta oss i framtiden. Bland annat framkom att Coca-Cola har dragit ner på sina ambitioner, när det handlar om planerna på att ha en helt bioplastbaserad flaska på marknaden år 2020. Det har uppenbarligen visat sig inte vara så enkelt.

Avslutade gjorde Marius Gjerset från norska miljöorganisationen Zero som gav en bild av organisationens arbete samt hur man ser på bioplasternas roll när det handlar om att nå ett utsläppsfritt samhälle. 

Nordisk Bioplastförening har i dag 33 medlemsföretag och ett par företag ytterligare har nyligen anmält intresse att bli medlemmar.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx