Foodhills bygger framtidens livsmedelscentrum i Bjuv

PUBLICERAD: 5 februari 2018
UPPDATERAD: 25 januari

En symbolisk bild: Findus Sveriges ordförande Peter Odemark (t.h.) räcker över nyckeln till Findus anläggning i Bjuv till Foodhills ordförande Bengt Persson|under överinseende av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (i mitten)|Bengt Persson är styrelseordförande i Foodhills

Nu är det klart att livsmedelsföretaget Foodhills tar över Findus anläggning i Bjuv från den 1 mars och bygger ett innovativt livsmedelscentrum för produktion av framtidens mat – ett matens Silicon Valley. Nyheten presenterades på en presskonferens i Bjuv på tisdagsförmiddagen i närvaro av bland andra landsbygdsminister Sven-Erik Bucht..

Foodhills bedömer att det nya centret kan skapa minst lika många nya jobb som Findus sysselsatte vid nedläggningen.

”Vi vill realisera Findus tankar om att göra Bjuv till matens Silicon Valley. Vår vision är att bli ledande i Europa på system för cirkulär livsmedelsproduktion och bidra till en hållbar global utveckling”, säger Foodhills ordförande Bengt Persson.

Styrelseordförande för Findus Sverige, Peter Odemark, som står bakom uppgörelsen med Foodhills, är glad över att Foodhills tar över.
”Med Foodhills som ny ägare finns förutsättningar att förverkliga Findus vision: Food Valley of Bjuv – matens motsvarighet till data- och teknikindustrins Silicon Valley. Och det känns väldigt bra”, säger han i ett pressmeddelande.

Avtalet öppnar också för ett framtida samarbete mellan Foodhills och Findus.

”Vi kommer från start att samarbeta inom forskning och utveckling, cirkulära matkedjor och fryslager och vi arbetar gemensamt för ytterligare samarbeten”, säger Peter Odemark.

Foodhills kommer att göra omfattande investeringar i Bjuv-anläggningen för att realisera sin vision. Men man kommer också att bjuda in andra aktörer. 

”Foodhills vill vara en katalysator som tillsammans med andra företag, myndigheter, offentliga aktörer och universitet stimulerar innovation, kunskapsutveckling och sysselsättning i syfte att utveckla en hållbar cirkulär livsmedelsproduktion. Målet är att bli ett internationellt föredöme”, säger Bengt Persson.

Bakom Foodhills vision står även Bjuvs kommun och Region Skåne.

”Att Foodhills nu bygger en anläggning för cirkulär livsmedelsproduktion i Bjuv är inte bara bra för kommunen. Det är också bra för Skåne och för Sverige. Det ger ökad sysselsättning, stärker självförtroendet och ökar konkurrenskraften i svensk livsmedelsproduktion. Det är ett arbete som ligger helt i linje med Skånes och Sveriges livsmedelsstrategier”, säger Lennart Svensson, regional samordnare i Region Skåne.

Foodhills bildades 2017 och ägs av fastighetsföretaget Backahill, Lantmännen och grönsaksproducenten Magnihill.

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x