Flytande krympfilm förenklar återvinning av PET-flaskor

PUBLICERAD: 1 februari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Raflatacs nya etikettkrympfilm passar utmärkt för applicering på flaskor och andra förpackningar med komplexa former. (Bild UPM Raflatac)

Finska etikettmaterialtillverkaren UPM Raflatac har utvecklat en ny krympfilm för s.k. sleeves (hylsetiketter) på flaskor. Filmen, som har beteckningen RafShrink PO MDO 40 HS, är polyolefinbaserad och är avsedd att ersätta konventionella PETG-etiketter på transparenta PET-flaskor.
Enligt Raflatac har den nya etikettkrympfilmen en speciell egenskap, som gör att den förenklar återvinning och rengöring av sleeveförsedda plastflaskor: vid tvättprocessen, där etikettmaterialet lösgöres från förpackningen, flyter nämligen RafShrink-filmen upp till ytan, där den enkelt kan avlägsnas, medan motsvarande krympfilm i PETG-material sjunker till botten tillsammans med flaskornas PET-material.

Raflatac skriver i ett pressmeddelande att RafShrink också har en krympningsfaktor på 61 procent vid 95 grader Celsius, vilket gör att den med mycket god vidhäftningsförmåga kan appliceras även på flaskor och andra förpackningar med komplexa former. RafShrink klarar också applicering i höga hastigheter upp till 50.000 flaskor i timmen.

”Vi är stolta att kunna erbjuda denna polyolefinbaserade sleeve-krympfilm för livsmedels- och dryckesmarknaden. RafShrink tillgodoser de globala producenternas höga krav på en lättviktig, krympfilm för helkroppsapplicering och den ger utmärkt varumärkesexponering, möjliggör hög produktivitet och har stor hållbarhet”, säger Markus Kivelä, produktchef Shrink Sleeve Films vid UPM Raflatac.

UPM Raflatac presenterade den nya sleevefilmen och dess speciella återvinningsegenskaper den 1 februari vid ett tekniskt forum i New Orleans, Louisiana, USA, arrangerat av APR (Association of Plastics Recyclers).

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x