Flexotryckare höll trycket uppe på AFF21

PUBLICERAD: 19 oktober 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Jesper von Wieding från designbyrån Pearlfisher inledde programmet på temat Design for Life.

Absolute Flexo Future, AFF 21, kunde äntligen arrangeras i början av oktober. Runt etthundrasextio svenska och danska medlemmar i Sweflex och Dansk Flexoforum var på plats på Hotell Tylösand i början av oktober och fick ta del av ett omfattande konferensprogram, bordsutställning och självfallet goda tillfällen till mingel. Arrangemanget sker vart tredje år och lockar normalt över tvåhundra deltagare. Med tanke på omständigheterna var uppslutningen mycket bra.

AFF 21 skulle egentligen ha arrangerats förra året, men ett elakt virus satte käppar i hjulet för det. Sweflex ordförande, Göran Dahl, och hans medarbetare, har sedan dess ivrigt väntat på att få genomföra arrangemanget och nu var det till slut möjligt.

Traditionsenligt inleddes det hela med en Get together första kvällen och lika traditionsenligt serverades det pytt-i-panna med ägg. För ett antal danska deltagare var det första gången de testade denna ”nationalrätt”, men likheten är trots allt slående med deras egen Biksemad.

Det omfattande seminarieprogrammet, som modererades av nord emballage chefredaktör Bo Wallteg, hade fokus på framtiden, något eventets namn klart pekar på. Hur kommer flexografibranschen att se ut år 2025. Inte oväntat kom det att handla mycket om hållbarhet, flexotryck handlar mycket om att trycka på plastmaterial, och plast är ju ett omdiskuterat material för närvarande.

[metaslider id=”217188″]

Möjligheten att återvinna plåtar genom att kvarna dem och till exempel använda materialet som fyllnadsmaterial togs upp, liksom tryckt elektronik som kanske äntligen står inför ett genombrott och för ögat dolda koder som kan ge värdefull information i många led, inte minst när det gäller sortering och återvinning av förpackningar.

Ett genomgående ämne var också automatisering och då kopplat till de stora problem branschen har att hitta kvalificerad personal. En ökad automatisering ställer inte bara krav på färre operatörer, den grafiska kunskapen behöver inte heller vara lika stor (tyvärr kan man kanske säga).

Gordon Whitelaw från Allstein förutser en helautomatisk process år 2025.

Längst i fråga om automatisering av produktionen kom nog Gordon Whitelaw som är vd på Allstein. Hans vision inför år 2025 var att vi då kommer att se de första helautomatiska flexotryckprocesserna. Begreppet ”black factory” har diskuterats i många olika branscher, det vill säga produktion utan behov av operatörer i hallen. Det var en djärv vision han målade upp, och efteråt var det rätt många som var skeptiska till denna titt in i spåkulan, men helt klart är att vi går åt det hållet, sedan kanske år 2025 är lite för tidigt.

Läs vidare

Heidelberg: Nu kommer AI-revolutionen till tryckbranschen

Tidningen Packnews systertidning Sign&Print har besökt Heidelbergs nya Print Media Center ”Home of print” i Tyskland. Med sitt nya arbetsflödessystem och nya maskiner som Jetfire 50 och Boardmaster stakar de ut en allmer automatiserad och AI-styrd framtid för tryckerier världen över.
DSC_7880xx

Ny teknik för flexibelt tryck på e-handelsförpackningar

Sealed Air har lanserat ett nytt on-demand-utskriftssystem som levererar skräddarsydda utskrifter i sent skede på sekundär- och transportförpackningar.
BeautyBoxIpack2x

Soma bjuder in till öppet hus

Flexopresstillverkaren Soma följer upp sin Drupa-framgång med ett öppet hus den 20 november 2024. Här ligger fokus på automation, aniloxhantering och tryck på tubfolier.
Screenshot

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Senaste nytt

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Herrljunga Musteri byter från plast till plast i förpackningar för ingefärashots

Herrljunga Musteri har lanserat sina ingefärashots i en alternativ förpackningslösning. Man har gått från de små PET-flaskorna till påsförpackningar. Det är följden av att retursystemet inte kan hantera flaskor med så låg volym som gäller för shotsen.
Herrljungax

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx