Flexotryckare höll trycket uppe på Absolute Flexo Future-21

PUBLICERAD: 21 oktober 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Runt 160 personer samlades på AFF-21 för att ta del av framtiden.

I början av oktober kunde det ”virusuppskjutna” seminariet Absolute Flexo Future-21, AFF-21, äntligen arrangeras på Hotel Tylösand utanför Halmstad.

Runt 160 svenska och danska medlemmar från flexotryckorganisationerna Sweflex och Dansk Flexoforum var på plats och fick ta del av ett omfattande konferensprogram, bordsutställning och självfallet goda tillfällen till mingel.

AFF 21 skulle egentligen ha arrangerats förra året, men ett elakt virus satte käppar i hjulet för det. Sweflex ordförande, Göran Dahl, och hans medarbetare, har sedan dess ivrigt väntat på att få genomföra arrangemanget och nu var det till slut möjligt. AFF arrangeras vanligtvis vart tredje år och lockar normalt över 200 deltagare, så med tanke på omständigheterna var uppslutningen mycket bra.

Traditionsenligt inleddes det hela med en Get together-träff kvällen innan konferensdagen och lika traditionsenligt serverades det pytt-i-panna med ägg. För ett antal danska deltagare var det första gången de testade denna ”nationalrätt”, men likheten är trots allt slående med deras egen ”biksemad”…

Det omfattande seminarieprogrammet, som modererades av nord emballages chefredaktör Bo Wallteg, hade fokus på framtiden, något eventets namn klart pekar på. Hur kommer flexografibranschen att se ut år 2025? Inte oväntat kom det att handla mycket om hållbarhet, flexotryck handlar mycket om att trycka på plastmaterial, och plast är ju ett omdiskuterat material för närvarande. Möjligheten att återvinna plåtar genom att kvarna dem och till exempel använda materialet som fyllnadsmaterial togs upp, liksom tryckt elektronik, som kanske äntligen står inför ett genombrott och för ögat dolda koder, som kan ge värdefull information i många led, inte minst när det gäller sortering och återvinning av förpackningar. Ett genomgående ämne var också automatisering och då kopplat till de stora problem branschen har att hitta kvalificerad personal. En ökad automatisering ställer inte bara krav på färre operatörer, den grafiska kunskapen behöver inte heller vara lika stor (tyvärr kan man kanske säga).

Längst i fråga om automatisering av produktionen kom nog Gordon Whitelaw som är VD på Allstein. Hans vision inför år 2025 var att vi då kommer att se de första helautomatiska flexotryckprocesserna. Begreppet ”black factory” har diskuterats i många olika branscher, det vill säga produktion utan behov av operatörer i hallen. Det var en djärv vision han målade upp, och efteråt var det rätt många som var skeptiska till denna titt in i spåkulan, men helt klart är att vi går åt det hållet, sedan kanske år 2025 är lite för tidigt.

Text Bo Wallteg

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance