Flera förpackningsaktörer med i stort nationellt klimatupprop

PUBLICERAD: 7 september 2022
UPPDATERAD: 25 januari

227 svenska företag – med en sammanlagd omsättning på över tusen miljarder kronor – riktar sig nu till politikerna och kräver att de inte bromsar klimatomställningen. (Genrebild, Bild PxHere)|BillerudKorsnäs genom sin hållbarhetschef Louise Wohrne är en av de många undertecknarna. (Bild LinkedIn)|Ingmar Rentzhog, VD för WeDontHaveTime.org, (t.v.) och Kalle Nilver, VD för GoClimate, (t.h.) är initiativtagare till uppropet. (bilder fr LinkedIn)

227 svenska företag – däribland flera förpackningsrelaterade aktörer – deltar i ett stort klimatupprop inför riksdagsvalet. Tillsammans representerar företagen nästan 20 procent av Sveriges totala BNP eller i omsättning mer än tusen miljarder kronor…

Uppropet, som publiceras i dag i en gemensam debattartikel i Aftonbladet, riktar sig till alla riksdagspartier och är en uppmaning till politikerna att sluta bromsa klimatomställningen och i stället se möjligheterna i klimatomställningen.

”Vi som skrivit under denna debattartikel vill inte vara tvåa på bollen. Vi vill fortsätta ligga i framkant. Vi vill gå före och visa resten av världen att en omställning inte bara är möjlig, utan att den också är ett recept för affärsmässig framgång”, skriver företagen.

BillerudKorsnäs genom sin hållbarhetschef Louise Wohrne är en av de många undertecknarna. (Bild LinkedIn)

Bland undertecknarna till uppropet finns verkställande direktörer, hållbarhetschefer, etc. från såväl många stora företag och aktörer som medelstora förtag, investerare och startups. Bland deltagarna kan nämnas företag som BillerudKorsnäs, AFRY, Ericsson, ICA, Coca-Cola, Telia, Axfood, Coop, Stena Recycling, Ragn-Sells, IKANO Bank, PostNord, Carlsberg Sverige, Siemens, Industrifonden, Skanska, m fl, m fl.

Uppropets budskap är tydligt: Riksdagspartierna behöver underlätta och accelerera klimatomställningen i stället för att exempelvis utöka fossilsubventionerna eller vidta andra åtgärder som försämrar spelreglerna för de företag, som nu satsar stort för att ta nästa gröna kliv.

Ingmar Rentzhog, VD för WeDontHaveTime.org, (t.v.) och Kalle Nilver, VD för GoClimate, (t.h.) är initiativtagare till uppropet. (bilder fr LinkedIn)

”Vi som tagit initiativet till detta upprop ser en mycket stor frustration över att inte tillräckligt görs inom klimatområdet och att politikerna behöver se fördelarna med en omställning, inte bara problemen. Sverige, med rätt politik, kan bli en nation som ligger i framkant genom att gå före i klimatarbetet! Företag vill ha tuffare regleringar och mer långsiktiga regler!”, säger Ingmar Rentzhog, VD för WeDontHaveTime.org och en av initiativtagarna till uppropet.

”Sverige har ett näringsliv som vill gå före i den gröna omställningen. Det här är första gången som en så stor del av företagen gemensamt sluter upp i upprop direkt riktat till politiker med budskapet att det behövs fler tuffare regler. Det är otroligt hoppfullt att se, både för svenskt näringslivs skull, men framförallt för våra barn och nästa generations skull”, säger Kalle Nilver, VD för GoClimate och också initiativtagare till dagens upprop.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front