Flera förpackningsaktörer med i stort nationellt klimatupprop

PUBLICERAD: 7 september 2022
UPPDATERAD: 25 januari

227 svenska företag – med en sammanlagd omsättning på över tusen miljarder kronor – riktar sig nu till politikerna och kräver att de inte bromsar klimatomställningen. (Genrebild, Bild PxHere)|BillerudKorsnäs genom sin hållbarhetschef Louise Wohrne är en av de många undertecknarna. (Bild LinkedIn)|Ingmar Rentzhog, VD för WeDontHaveTime.org, (t.v.) och Kalle Nilver, VD för GoClimate, (t.h.) är initiativtagare till uppropet. (bilder fr LinkedIn)

227 svenska företag – däribland flera förpackningsrelaterade aktörer – deltar i ett stort klimatupprop inför riksdagsvalet. Tillsammans representerar företagen nästan 20 procent av Sveriges totala BNP eller i omsättning mer än tusen miljarder kronor…

Uppropet, som publiceras i dag i en gemensam debattartikel i Aftonbladet, riktar sig till alla riksdagspartier och är en uppmaning till politikerna att sluta bromsa klimatomställningen och i stället se möjligheterna i klimatomställningen.

”Vi som skrivit under denna debattartikel vill inte vara tvåa på bollen. Vi vill fortsätta ligga i framkant. Vi vill gå före och visa resten av världen att en omställning inte bara är möjlig, utan att den också är ett recept för affärsmässig framgång”, skriver företagen.

BillerudKorsnäs genom sin hållbarhetschef Louise Wohrne är en av de många undertecknarna. (Bild LinkedIn)

Bland undertecknarna till uppropet finns verkställande direktörer, hållbarhetschefer, etc. från såväl många stora företag och aktörer som medelstora förtag, investerare och startups. Bland deltagarna kan nämnas företag som BillerudKorsnäs, AFRY, Ericsson, ICA, Coca-Cola, Telia, Axfood, Coop, Stena Recycling, Ragn-Sells, IKANO Bank, PostNord, Carlsberg Sverige, Siemens, Industrifonden, Skanska, m fl, m fl.

Uppropets budskap är tydligt: Riksdagspartierna behöver underlätta och accelerera klimatomställningen i stället för att exempelvis utöka fossilsubventionerna eller vidta andra åtgärder som försämrar spelreglerna för de företag, som nu satsar stort för att ta nästa gröna kliv.

Ingmar Rentzhog, VD för WeDontHaveTime.org, (t.v.) och Kalle Nilver, VD för GoClimate, (t.h.) är initiativtagare till uppropet. (bilder fr LinkedIn)

”Vi som tagit initiativet till detta upprop ser en mycket stor frustration över att inte tillräckligt görs inom klimatområdet och att politikerna behöver se fördelarna med en omställning, inte bara problemen. Sverige, med rätt politik, kan bli en nation som ligger i framkant genom att gå före i klimatarbetet! Företag vill ha tuffare regleringar och mer långsiktiga regler!”, säger Ingmar Rentzhog, VD för WeDontHaveTime.org och en av initiativtagarna till uppropet.

”Sverige har ett näringsliv som vill gå före i den gröna omställningen. Det här är första gången som en så stor del av företagen gemensamt sluter upp i upprop direkt riktat till politiker med budskapet att det behövs fler tuffare regler. Det är otroligt hoppfullt att se, både för svenskt näringslivs skull, men framförallt för våra barn och nästa generations skull”, säger Kalle Nilver, VD för GoClimate och också initiativtagare till dagens upprop.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x