Flaskor av återvunnen plast ska favoriseras i Frankrike

PUBLICERAD: 13 augusti 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Statsekreteraren och biträdande miljöministern Brune Poirson har avslöjat några av franska regeringens planer på hur plastanvändning och plastavfall ska minskas.

Frankrike fortsätter att vidta åtgärder för att minska plastavfallet och plastanvändningen i landet. 
En åtgärd, som franska regeringen nu överväger, är att favorisera produkter av återvunnen plast genom att exempelvis se till att flaskor av återvunnen plast blir billigare än motsvarande flaskor av jungfrulig plast.

I en intervju i franska veckomagasinet “Le Journal du Dimanche” avslöjar statsekreteraren och biträdande miljöministern Brune Poirson regeringens fortsatta planer för att minska plastanvändningen. Förutom gynnandet av produkter av återvunnen plast, planerar den franska regeringen även att höja skatterna för avfallsdeponier och sänka skatterna för företag, som sysslar med plaståtervinning. Det sistnämnda skulle innebär stora fördelar för stora franska recyclingbolag som Veolia och Suez, vilka har begärt sådana åtgärder.

Brune Poirson säger att för att kunna se till att mer plastavfall lämnas till återvinning planerar man att införa ett premiesystem som rabatterar produkter av återvunnen plast med upp till 10 procent och på så sätt uppmuntra konsumenterna att återvinna.

”I fortsättningen, när man väljer mellan två exakt likvärdiga flaskor – den ena av jungfrulig plast och den andra av återvunnet material – kommer den av återvunnen plast att vara markant billigare”, säger Brune Poirson.

Den tidigare socialistiska franska regeringen införde år 2016 ett förbud mot plastsugrör, plastbägare och plasttallrikar, som ska börja gälla i januari 2020. Den nya regeringen under president Emmanuel Macron har deklarerat att man siktar på 100-procentig plaståtervinning år 2025. President Macron har dock avslagit förslaget att införa ett pantsystem på plastflaskor, något som ju finns i många andra europeiska länder.

Enligt Brune Poirson kommer den franska regeringen i början av nästa år att presentera fler och mer specificerade åtgärder för hur man ska hantera platsproblemet och minska plastavfallet i landet.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x