Finska Tako Carton fick första EGP-certifikatet för offsettryck

PUBLICERAD: 6 maj 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Tako Carton gläds över EGP-certifikatet. Fr. v.: Vili Siikakoski, Tako Carton,  Tomi Havia, Marvaco samt Jussi Timo, Jani Markkanen och Jari Tahkokorpi, Tako Carton.

Finska kartongkonverteraren Pyroll Tako Carton har tilldelats Europas första EGP-certifikat för offsettryck. Certifikatet delas ut av Finlandsbaserade prepress- och klichéspecialisten Marvaco Group, som är en pionjär inom EGP-teknologi i full HD.

Pyroll Tako Carton Plant Ltd använder EGP i sin nyinköpta offsettryckpress. Med EGP-processen, som har implementerats i samarbete med Marvaco, har man nu kunnat förbättra förpackningarnas kvalitet och utseende. Tekniken hjälper också till att minska tryckeriets miljöbelastning.

”Flexibiliteten inom produktionen av tryckprodukter har ökat och det går nu snabbare att konfigurera den. EGP har förbättrat tryckkvaliteten och gett oss möjlighet att skapa mer komplexa tryck, bland annat genom det ökade färgomfånget och möjligheten till samkörningar”, säger Jussi Timo, enhetschef för Takos anläggning i Finland. 

EGP (Expanded Gamut Printing) är en reproteknik, som använder digital färgblandning för att implementera tryck med mer förutsägbara, exakta och rena färger. Vid färgseparation berikas den vanliga färgskalan CMYK med extra processfärger i OGV (orange, grönt och violett), vilket fördubblar antalet nyanser jämfört med färgserien Pantone+.

Tako Cartons EGP-certifikat för offsettryck är alltså det första i Europa. Tidigare i år utdelade Marvaco Group ett partnercertifikat inom EGP för flexografitryck till globala Flint Group. (Läs HÄR)

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x