Finska Plastirolls bioplaster bryts ner fullständigt i havet

PUBLICERAD: 5 december 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Finska Plastirolls bioplastprodukter under varumärket Bioska bryts ner snabbt i havsmiljö, enligt tester utförda av finska miljöinstitutet SYKE. (Bild Plastiroll Oy)

Finska miljöinstitutet SYKE har studerat hur olika biobaserade och biologiskt nedbrytbara plaster bryts ner i havsmiljöer. Endast några av materialen uppfyllde kriterierna för snabb nedbrytbarhet. Finska Plastirolls bioplaster med beteckningen Bioska+ och Bioska 501 var de snabbaste – efter ett halvt år var testmembranen helt nedbrutna och upplösta.

Förutom testmembran av Bioska studerade man i projektet studerades nedbrytbarheten hos andra biobaserade plaster som PLA, PHA och cellulosaacetat samt med fossil polyetenfilm som referensmaterial.

Prover av de olika materialen studerades dels i laboratoriemiljö, dels i en naturlig havsmiljö i Östersjön, vid en lokal på Finlands sydvästkust. Testperioden i havet pågick i ett år och nedbrytbarheten studerades efter sex respektive tolv månader.

Snabbast nedbrytbarhet visade testmembranen av PHA och Bioska– vid kontrollen efter sex månader fanns inget kvar av membranen.

Resultaten från havstesterna följdes sedan upp med ett månadslångt laboratorietest, där materialen studerades efter att de malts mer till ett fint pulver. Resultaten överensstämde med havstesterna: de material, som bröts ner snabbt i havet, bröts också ner snabbt i laboratoriet, och de, som bröts ner sakta i havet, sönderdelades inte alls i laboratorietestet.

Plastirolls bioplaster Bioska 501 och Bioska + är baserade på polymerer, som produceras av växter och bakterier. Film- och folieprodukter av Bioska-materialen är extra tunna, vilket också bidrar till deras bionedbrytbarhet.

Plastiroll Oy ingår sedan drygt ett halvår i finska koncernen Walki Group. Läs HÄR.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax