Finska Paptic har utvecklat en helt ny typ av lökförpackning

PUBLICERAD: 31 mars 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Den nya lökförpackningen är tillverkad av finska Paptic Oys fiberbaserade förpackningsmaterial. (Bild Paptic)

Till finska grönsaksfarmen Puukin Tila har likaledes finska Paptic Oy utvecklat en helt ny typ av lökförpackning av sitt uppmärksammade biobaserade förpackningsmaterial Paptic®.

Puukin Tila, som är en privatägd farm med anor från 1659 (!), odlar lök och andra utvalda grönsaker. Puukin Tila-gården värdesätter ansvarsfulla förhållningssätt som också gör att traditionen med lokal produktion kan föras vidare till kommande generationer.

”Vi ville göra skillnad och packa vår närproducerade lök på ett hållbart sätt”, säger Puukin Tilas Petri Puukki, som fick kontakt med Paptic Oy och prepressföretaget Marvaco Oy och bad dem hjälpa till att ta fram en helt ny förpackningslösning för färsk lök.

Med Paptics fibermaterial och ett förpackningstryck baserat på Marvacos EGP-teknologi (Expanded Gamut Printing) samt vattenbaserade tryckfärger från Flint Group utvecklades så den nya hållbara grönsaksförpackningen.

”Vi skapade en enkel, hållbar design genom att minska bläckförbrukningen och minimera antalet tryckfärger till tre, men tack vare EGP-tryckprocessen kunde vi ändå få ett färgglatt utseende”, säger Mirva Koskinen, Brand Sales Manager på Marvaco.

Paptic-materialet består till stor del av cellulosafiber och kan ersätta plast i förpackningar. Materialet är lätt och mjukt, med utmärkt punkterings- och rivbeständighet. Paptic-materialet har också värmeförseglingsbara egenskaper.

”Många produkter är överpackade eftersom det inte finns några alternativ till plastbaserade lösningar. Olika produkter tjänar på att vara förpackade i material som andas mer”, säger Katja Jokiaho, affärsutvecklingschef från Paptic Oy.

Hela utvecklingsfasen av den nya lökförpackningen klarades av på bara några månader och förpackningen kommer nu att lanseras i utvalda butiker i Finland under våren 2022.

”Paptic-materialet håller löken fräsch längre och den nya förpackningen ser dessutom fräsch ut!”, säger en nöjd Petri Puukki på Puukin Tila.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx