Finska Paptic har utvecklat en helt ny typ av lökförpackning

PUBLICERAD: 31 mars 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Den nya lökförpackningen är tillverkad av finska Paptic Oys fiberbaserade förpackningsmaterial. (Bild Paptic)

Till finska grönsaksfarmen Puukin Tila har likaledes finska Paptic Oy utvecklat en helt ny typ av lökförpackning av sitt uppmärksammade biobaserade förpackningsmaterial Paptic®.

Puukin Tila, som är en privatägd farm med anor från 1659 (!), odlar lök och andra utvalda grönsaker. Puukin Tila-gården värdesätter ansvarsfulla förhållningssätt som också gör att traditionen med lokal produktion kan föras vidare till kommande generationer.

”Vi ville göra skillnad och packa vår närproducerade lök på ett hållbart sätt”, säger Puukin Tilas Petri Puukki, som fick kontakt med Paptic Oy och prepressföretaget Marvaco Oy och bad dem hjälpa till att ta fram en helt ny förpackningslösning för färsk lök.

Med Paptics fibermaterial och ett förpackningstryck baserat på Marvacos EGP-teknologi (Expanded Gamut Printing) samt vattenbaserade tryckfärger från Flint Group utvecklades så den nya hållbara grönsaksförpackningen.

”Vi skapade en enkel, hållbar design genom att minska bläckförbrukningen och minimera antalet tryckfärger till tre, men tack vare EGP-tryckprocessen kunde vi ändå få ett färgglatt utseende”, säger Mirva Koskinen, Brand Sales Manager på Marvaco.

Paptic-materialet består till stor del av cellulosafiber och kan ersätta plast i förpackningar. Materialet är lätt och mjukt, med utmärkt punkterings- och rivbeständighet. Paptic-materialet har också värmeförseglingsbara egenskaper.

”Många produkter är överpackade eftersom det inte finns några alternativ till plastbaserade lösningar. Olika produkter tjänar på att vara förpackade i material som andas mer”, säger Katja Jokiaho, affärsutvecklingschef från Paptic Oy.

Hela utvecklingsfasen av den nya lökförpackningen klarades av på bara några månader och förpackningen kommer nu att lanseras i utvalda butiker i Finland under våren 2022.

”Paptic-materialet håller löken fräsch längre och den nya förpackningen ser dessutom fräsch ut!”, säger en nöjd Petri Puukki på Puukin Tila.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}