Finska bioplastetiketter testas av holländsk burkproducent

PUBLICERAD: 9 november 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Mus Verpakkingen testar nu Raflatacs glasklara bioplastbaserade etikettmaterial RafBio PE Clear FTC 85 på sina färgburkar i metall.

Holländska metallförpackningsleverantören Mus Verpakkingen har inlett ett samarbete med finska UPM Raflatac, som innebär att det holländska företaget testar Raflatacs bioplastbaserade etikettmaterial RafBio PE till självhäftande etiketter på färgburkar och andra burkar av metall.

Raflatacs RafBio PE-filmer är ett uthålligt etikettmaterial, som reducerar koldioxidutsläppen under sin livscykel jämfört med konventionellt oljebaserat PE-material. Filmerna är tillverkade av sockerrösbaserad etanol och innehåller mer än 80 procent förnybart och växtbaserat råmaterial. Etikettfilmerna kan återvinnas i samma återvinningsströmmar som fossilbaserad polyeten.

I ett första test har nu Mus Verpakkingen testat bioplastbaserade etiketter, tillverkade av Raflatacs transparanta material RafBio PE Clear FTC 85 på enliters cylindriska burkar, men man planerar att testa även på andra storlekar av burkar, från 0,125 till 5,0 liter.

”Återvinningsgraden för metallburkar i Nederländerna är 95 procent. Med RafBio PE-etiketter stärker vi vår position ytterligare och får en mycket hållbar produkt – något som ett växande antal kunder ser som mycket viktigt”, säger Willem Mus, VD för Mus Verpakkingen.

”Vårt RafBio-sortiment är ett viktigt steg på vår väg mot en mer hållbar framtid. Det minskar våra kunders beroende av fossila råvaror och ger dem möjlighet att stå ut från konkurrenterna genom en förbättrad miljöprestanda”, säger Päivi Knihti, Segment Manager, Films, EMEIA, Raflatac.

I samband med testningen av det bioplastbaserade etikettmaterialet har Mus Verpakkingen också anslutit sig till UPM Raflatacs återvinningskoncept RafCycle, vilket i det här fallet innebär att Mus Verpakkingens spillmaterial i form av pappersbaserad etikettliner transporteras till UPM:s bruk i tyska Plattningen, där det omvandlas till tidningspapper.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish